Column

Betere interviews dan met hem kreeg je niet

Henk Hoijtink Beeld Maartje Geels
Henk HoijtinkBeeld Maartje Geels

Mijmerend over Louis van Gaal, denk ik ook aan mijn interviews met hem, drie in het bijzonder. Er is veel te zeggen over de relatie tussen Van Gaal en de pers, maar wie verder wilde kijken, wist: betere interviews dan met hem kreeg je niet.

Henk Hoijtink

Het lijkt erop dat hij niet meer terugkeert. Wat we dan óók gaan missen: een trainer die overal antwoord op gaf, op werkelijk elke vraag (vanuit de inborst van de docent natuurlijk die tot zijn laatste snik zal willen blijven uitleggen). Ronald Koeman, Frank de Boer? "Ik denk dat die jongens niet overal antwoord op geven", zei hij dan. Om over Guus Hiddink maar te zwijgen. "Hiddink is er een meester in om geen antwoord op vragen te geven."

In 2009, toen hij met AZ - met AZ! - kampioen was geworden, vertelde hij me dat hij nog altijd (zoals in zijn eerste jaren bij Ajax) spelletjesavonden organiseerde. Een paardenrace, 'Twee voor twaalf', kaarten, een quiz. "En samen zingen, hetzelfde als wat Linda de Mol doet in 'Ik hou van Holland'. Iedereen doet mee, daar kan ik je foto's van laten zien."

Het interactieve, zonder oortjes, koptelefoons - mensen, zei hij, zullen dat altijd leuk vinden. "Elkaar met open ogen aankijken, met een lach op het gezicht."

Begin 2013 mocht ik hem interviewen in een statige kamer van het Oranje-hotel, Huis ter Duin in Noordwijk. Hij vertelde dat hij hier in zijn eerste dagen als bondscoach het groepsgesprek over het mislukte EK 2012 had belegd. Hij wees waar de spelers hadden gezeten en waar, op enige afstand, zijn stafleden. Natuurlijk moesten zij erbij zijn, zei Van Gaal. "Anders kan het altijd tegen je gebruikt worden."

Tégen je gebruikt worden? Door wie dan, de spelers, vroeg ik. "Ja", zei hij. Zou dat echt zo zijn, vroeg ik. "Ja, dat is echt zo."

Truus

Later hield hij een heel verhaal over de afstandsbediening die thuis niet meer werkte: de gordijnen gingen niet meer open en dicht. Zijn vrouw Truus ('Zou het de batterij niet kunnen zijn?') bracht hem op het spoor, maar hij had zelf uiteraard het euvel gedetecteerd: het motortje in het gordijn. Zo werkte hij, wilde hij zeggen, ook met zijn stafleden.

Het ging ook nog over boeken. Nee, hij las geen fictie, verbeelding. "Laat mij het maar verbeelden en niet de schrijver. Ik ben niet geïnteresseerd in de verbeelding van een medemens, behalve als hij een relatie met me heeft. A.F.Th. van der Heijden heeft geen relatie met mij. Ik leef van de functionaliteit."

Een jaar later, enkele maanden voor het WK, zaten we in de serre van Huis ter Duin. Dat dat WK in Brazilië zou zijn, voor romantici het voetballand bij uitstek, deed hem niets. Hij had zijn droom liever in Duitsland laten uitkomen. "Bij de Copacabana voel ik echt wel iets. Als ik daar vrouwtjes in een string over straat zie lopen, krijg ik daar wel een bepaald gevoel bij. Maar daar gaat het toch niet om? Het gaat om de professionele inhoudelijke kwaliteit."

'Gracias Mister!!', twitterde een van 's werelds beste voetballers, Andrés Iniesta. 'Tactisch onovertroffen!', schreef Klaas Jan Huntelaar, reserve onder Van Gaal.

"Hij voorspelde ons hoe een wedstrijd zou lopen, en dat maak je toch bij geen enkele andere trainer mee", zegt Kenneth Perez, die bij AZ één seizoen onder hem speelde. Perez krijgt nog elk jaar een kerstkaart van Van Gaal.

Ook wij mogen hem danken.

Het zou niet verstandig zijn, als Van Gaal nog iets zou gaan doen: hij zou (weer) verstrikt raken in het grote geld. Maar als hij het doet, nog één interview: hem voorleggen dat hij het niet meer had moeten doen en een antwoord krijgen zoals je dat van niemand anders meer zult krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden