Betere bescherming privacy Europese burger. Eerst zien, dan geloven

Beeld anp

Gegevens van Europeanen die zijn opgeslagen in de Verenigde Staten, zullen niet langer ongericht ingezien worden door Amerikaanse geheime diensten. Dat is één van de punten waarmee de VS beterschap beloven in de bescherming van de privacy van Europese burgers. De gezamenlijke Europese privacywaakhonden reageren terughoudend op de nieuwe afspraken tussen de VS en Europese Commissie die voorlopig alleen nog mondeling zijn gemaakt: eerst zien, dan geloven, klinkt er.

Wie gebruik maakt van diensten van Amerikaanse bedrijven als Facebook of Apple, kan er vanuit gaan dat zijn gegevens in de VS worden opgeslagen. Sinds de hoogste Europese rechter in oktober vorig jaar oordeelde dat de bestaande afspraken - bekend onder de naam Safe Harbor - niet genoeg bescherming boden voor de data van Europeanen, was er onduidelijkheid over de rechtmatigheid van die opslag.

Vooral de massasurveillance door Amerikaanse geheime diensten waar eigen burgers wel tegen beschermd werden, maar Europeanen niet, was het Europees Hof een doorn in het oog.

Deadline

De Europese privacywaakhonden stelden een deadline aan de VS en de EU om tot een nieuwe overeenkomst te komen. Die deadline verliep op 31 januari. De VS en Eu waren dus nét op tijd toen zij dinsdag een akkoord bereikte, stelde Isabelle Falque-Pierrotin vanmiddag namens de Europese privacywaakhonden. Alleen wil zij de afspraken eerst op papier zien voordat ze kan oordelen of de verbeteringen nu wel aan de Europese standaard voldoen. Ze verwacht daar in april meer duidelijkheid over te geven.

Naast een betere bescherming tegen massasurveillance van de Amerikaanse geheime diensten, moet er ook een ombudsman komen waar Europese burgers terecht kunnen met klachten. "Een mooi voornemen", stelt Falque-Pierrotin. "Maar ook daarbij hangt veel af van de voorwaarden rond en de bevoegdheden van zo'n ombudsman."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden