'Beter wonen in afhankelijk Caribisch gebied'

Van een onzer verslaggevers UTRECHT - Men kan beter in een niet onafhankelijk dan in een zelfstandig Caribisch land wonen. Dat is een van de conclusies die de Utrechtse hoogleraar antropologische en comparatieve sociologie van het Caribisch gebied, dr. Gert Oostindie, bij zijn intreerede gisteren, presenteerde.

De 85 procent van de Caribische bevolking die in onafhankelijke landen woont, is economisch minder goed af dan de inwoners van nog niet 'volledig gedekoloniseerde' landen, zoals de Nederlandse Antillen, Martinique en Puerto Rico. Ook functioneert de democratie in de niet onafhankelijke landen beter.

Voor prof. Oostindie was het bij het opmaken van de balans van het dekolonisatieproces in de Cariben dan ook niet verwonderlijk dat de Nederlandse Antillen en Aruba het voorbeeld van Suriname niet hebben gevolgd. Die balans stemt somber. Onder de slagzin 'wij zijn hier, omdat jullie daar waren' is een enorme emigratie uit de onafhankelijke landen op gang gekomen. Zij werd veroorzaakt door een malaise als gevolg van een sterk teruggaande economie en een slecht functionerend openbaar bestuur. Ook onder een groot deel van de Surinamers heerst spijt. Steeds meer Surinamers denken over een hernieuwde staatkundige band met Nederland. Prof. Oostindie meent dat dekolonisatie niet een onvermijdelijk eindpunt van de geschiedenis hoeft te zijn.

Er werd in de tijd van de dekolonisatie veel verwacht van economische samenwerking tussen de landen in het Caribisch gebied, maar die kwam niet ver, doordat de landen elkaar beconcurreren met dezelfde produkten op dezelfde markten.

Toch lijkt de dekolonisatie in culturele zin betere vruchten te hebben afgeworpen. Oostindie: “In tegenstelling tot vroeger zijn delen van de Caribische volkscultuur prominent aanwezig in de nationale cultuur en ook in internationaal verband is de Caribische cultuur zeer succesvol. Tegelijk worden de Caribische landen belaagd door Amerikaanse en Europese invloeden: massamedia, onderwijsstelsels, toerisme.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden