Beter toezicht op financiën van Vaticaan

(TROUW)

Paus Franciscus heeft een nieuwe stap gezet in het bestrijden van corruptie in Vaticaanstad. Hij stuurt het voltallige bestuur van een van de financiële waakhonden in Vaticaanstad, de 'Autorità di Informazione Finanziaria' (AIF), naar huis. Een nieuw bestuur, met leden uit Italië, Zwitserland, Singapore en de VS, moet de organisatie meer daadkracht geven.

Het rommelde bij het AIF sinds Rene Bruelhart in 2012 als directeur werd aangesteld. Deze anti-witwasexpert botste hard met het bestuur, dat volledig uit Italianen bestond.

Benedictus XVI richtte de AIF in 2010 op om het Vaticaan, geplaagd door witwasschandalen, financieel bonafide te maken. Het paste bij zijn streven de financiën van het Vaticaan te hervormen. Een jaar later meldde Benedictus het Vaticaan ook aan bij Moneyval, onderdeel van de Raad van Europa. Moneyval onderzoekt Europese staten op hun financiële transparantie. De waakhond concludeerde dat Vaticaanstad nog lang niet 'maffia-proof' was.

Paus Franciscus gaat verder in het spoor van Benedictus. Hij zet er vaart achter: al kort na zijn aantreden stelde de paus een commissie in om de financiële situatie te bekijken. In februari richtte hij een nieuw 'Secretariaat voor de Economie' op, die het beheer krijgt over financiën, bestuur, administratie en personeel van de Vaticaanbank.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden