’Beter personeel om fraude te bestrijden’

Om criminaliteit in de vastgoedsector aan te pakken, zou de Fiod-ECD meer gekwalificeerd personeel moeten aantrekken. Dat vindt criminoloog Henk Ferwerda, die voor het ministerie van justitie een onderzoek deed naar criminaliteit in de onroerend-goedbranche.

Laura van Baars

„De criminelen bedienen zich van de beste adviseurs en advocaten, maar bij de overheid is daar niet genoeg geld voor,” meent Ferwerda.

De Fiod-ECD deed deze week de grootste inval ooit om vastgoedfraude op te sporen. Zeshonderd opsporingambtenaren werden ingezet bij 54 bedrijven, waaronder Philips Pensioenfonds en Philips Real Estate Investment Management. Er waren vijftien aanhoudingen, onder wie directeuren van Philips Pensioenfonds en Rabo-onderdeel Bouwfonds.

Vastgoedfraude is volgens Ferwerda dermate ingewikkeld op te sporen, dat het moeilijk is ambtenaren te vinden die er verstand van hebben. Hij is het niet eens met het plan van het CDA om een parlementaire enquête te houden naar de banden in het onroerend goed tussen de criminele onderwereld en de legale bovenwereld. „Dat geld kan veel beter in nieuw personeel gestoken worden. Het is geen sinecure om de internationale geldstromen en speciaal opgerichte bv’s en trusts te ontmaskeren als dekmantels voor criminele activiteiten.”

Sybrand van Haersma Buma (CDA) vindt de vastgoedwereld een ’risicovolle sector’ waar criminelen samenwerken met notarissen, advocaten en projectontwikkelaars. „Veel geld gaat met een hoge omloopsnelheid van hand tot hand.” Buma wil eerst via een enquête uitzoeken in hoeverre de capaciteit van de Fiod uitgebreid moet worden om de financiële criminaliteit aan te pakken. Het kabinet trekt dit jaar 15 miljoen extra uit voor opsporing van fraude. Buma weet niet of dat geld meteen aan nieuw personeel besteed moet worden. „Je kunt ook specialisten inhuren op een moeilijk gebied als forensische accountancy.”

Nieuw personeelsbeleid zit er voor de Fiod dan ook nog niet in. De succesvolle inval van deze week luidt geen actievere rol in van de fiscale opsporingsdienst, zegt een woordvoerder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden