'Beter Leven-slachthuizen' moeten verplicht camera's en microfoons plaatsen voor controle

Het cameratoezicht gaat gelden voor de slacht van varkens, pluimvee en runderen.Beeld Hollandse Hoogte / Goos van der Veen

In slachthuizen met 'Beter Leven-vlees' moeten straks camera's en microfoons hangen voor controle op afstand.

Slachthuizen die vlees produceren voor het 'Beter Leven-keurmerk' van de Dierenbescherming zijn met ingang van 1 januari 2020 verplicht slimme toezicht-camera's te installeren met microfoon.

Op dit moment werken slechts enkele slachthuizen op vrijwillige basis mee, de opnames blijven eigendom van het bedrijf. Volgens de Dierenbescherming gaat die overgang naar elektronische controle niet snel genoeg. Daarom komt de organisatie met een verplichting die via het keurmerk wordt afgedwongen.

Het cameratoezicht geldt niet alleen voor varkensslachterijen, maar ook pluimvee-, rund- en kalfsvlees valt onder de verplichting. Om de privacy van personeel te beschermen heeft de Autoriteit Persoonsgegevens ingestemd met de afspraak dat de beelden slechts vier weken mogen worden bewaard. In die periode kunnen inspecteurs van het keurmerk de handelwijze controleren. Daarna wordt het materiaal vernietigd.

Wantoestanden

Met de verplichting haalt de Dierenbescherming minister Schouten van landbouw in. Haar voorganger staatssecretaris Van Dam kondigde vorig jaar naar aanleiding van de wantoestanden in Belgische slachthuizen aan het cameratoezicht in Europees verband te regelen. Maar daarna is van dit initiatief niets meer vernomen. "Vandaar dat we nu ingrijpen", aldus Bert van den Berg, specialist veehouderij bij de Dierenbescherming. "Als de overheid het laat afweten, doen we het zelf."

Die macht heeft de Dierenbescherming inmiddels ook, want het Beter Leven-keurmerk groeit gestaag. Op dit moment heeft de helft van het varkensvlees voor de binnenlandse markt dit keurmerk, 18 procent van het pluimveevlees en bijna 80 procent van het kalfsvlees. Rund blijft met 8 procent iets achter.

Tekst loopt door onder afbeelding

Marktaandeel van vlees en eieren met het Beter Leven keurmerk.Beeld Trouw, Sander Soewargana

Het gaat hier in totaal om 31 miljoen dieren per jaar, afkomstig van 1600 boeren. In de supermarkten wordt jaarlijks voor 1,5 miljard euro aan vlees en eieren met dit keurmerk verkocht. "Wij willen met dit initiatief de trend zetten, in de hoop en met de verwachting dat de slachterijen zónder keurmerk zullen volgen", zegt Van den Berg. "Of de overheid nu meewerkt of niet."

De techniek van de slimme camera's is de laatste jaren sterk verbeterd, en de prijs is omlaag gegaan. Net als bij de beveiligingscamera's van de politie, registreert de apparatuur beelden en geluiden met een afwijking. Is er ergens een 'opstootje', of wordt er abnormaal geluid gedetecteerd, dan focust de apparatuur op dat incident en registreert dit ook zodat een inspecteur via een mail wordt gewaarschuwd.

Boetes

De camera's gaan vijf stappen in het slachtproces registreren: het afladen van de dieren in de stalruimte, de gang van de stal naar de bedwelmingsplaats, de bedwelming zelf, het ophangen én het verbloeden van de dieren. Bij nieuw- en verbouw van slachterijen moeten de camera's er in 2020 hangen, voor bestaande slachthuizen geldt een overgangstijd van drie jaar.

Vorige week bleek dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit tussen januari 2015 en april 2017 48 boetes heeft opgelegd bij negentien slachthuizen voor misstanden bij het aanvoeren en doden van dieren. Eén slachthuis kreeg elf boetes, meldde RTL Nieuws. Bij het doden van de dieren gaat het geregeld mis. Nadat ze zijn verdoofd, moeten halsslagaders worden doorgesneden maar inspecteurs zagen dat zestien keer misgaan. De dieren leven dan nog terwijl het slachtproces doorgaat. Zo belandden varkens bijvoorbeeld levend in een bak heet water en werd er gesneden in een kalf dat nog bewoog.

Afgelopen week ondertekenden 54.272 mensen een online protest van Wakker Dier tegen de praktijken in de Nederlandse slachthuizen. Een petitie van de actiegroep Varkens in Nood voor verplicht cameratoezicht kreeg de steun van 17.767 mensen.

Lees meer artikelen over dierenwelzijn in ons dossier.

Lees ook: In 19 Nederlandse slachthuizen gaat het geregeld mis: NVWA deelt boetes uit

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA heeft in een periode van ruim twee jaar 48 boetes opgelegd aan negentien slachthuizen voor misstanden bij het aanvoeren en doden van dieren. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden