Column

Beter GroenLaf dan GroenLef voor GroenLinks?

Sylvain Ephimenco Beeld Maartje Geels
Sylvain EphimencoBeeld Maartje Geels

Genietend van het voorjaarsweer in mijn oer-Hollandse polder, kan ik natuurlijk wel begrijpen dat niet iedereen in mijn vrolijke optimisme wil delen. Dat hier en daar het chagrijn tegen de dijken klotst, is begrijpelijk.

Sylvain Ephimenco

Want het rechtspopulisme is misschien tot bewondering van heel Europa door die slimme Nederlanders een halt toegeroepen, maar links Nederland is helaas ook als een te warme pudding in elkaar gestort.

Samen haalden GroenLinks, PvdA en SP bij de verkiezingen van vorige week niet meer dan een schamele 23,9 procent. Maar dit is nog geen reden om uit teleurstelling wild om je heen te slaan, zou ik zeggen.

Gisteren las ik de altijd vrolijk stemmende rubriek Vader/dochter in de Verdieping. Ik weet natuurlijk dat Max van Weezel een uitgesproken linkse journalist is met de nestgeur van Vrij Nederland onder zijn schoenenzolen. Maar gisteren beschuldigde hij CDA-leider Buma ‘ver in de richting van de PVV’ te zijn opgeschoven en zich ‘steeds nationalistischer op te stellen’. Zijn crime? Buma wil scholieren het Wilhelmus weer leren zingen.

Nou Max, je kunt dit misschien oubollig vinden maar verder is het nationale volkslied heus geen Horst Wessellied, de officiële partijhymne van de NSDAP. Het Wilhelmus is een pacifistische ode aan Willem van Oranje uit de zestiende eeuw en hiermee het oudste volkslied ter wereld.

Het wordt bijvoorbeeld bij de Dodenherdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei ten gehore gebracht. Maar ook bij voetbalwedstrijden en Olympische Spelen. Dan zingt Nederland trots uit volle borst en hoor je geen linkse zeurpiet jammeren dat met het zingen van het Wilhelmus Nederland richting Wilders en zijn koran- en moskeeverbod opschuift.

Bron van frustratie

Kijk de linkse deconfiture is misschien een bron van frustratie en irritatie, maar hij kan hopelijk nu door GroenLinks worden goedgemaakt. De partij van ‘Jessias’ Klaver, die in recordtempo amerikaniseert in zalen die met blondines zijn afgeladen, heeft nu de kans om te regeren. Grijp die!

Eindelijk, eindelijk kunnen die 27 steriele jaren na de oprichting van deze koene partij in 1990 door regeringsdeelname worden vergeten. Eindelijk niet meer op de reservebank langs de lijn wild gebaren en iedere bestuurder op hoon trakteren, maar nu zelf het veld op. Hoezee! Is er iets mooier dan van dichtbij te ervaren hoe het bestuursconsensus van de evenredige vertegenwoordiging werkt? Geven, nemen en de grote mond eens laten zwijgen?

Helaas las ik gisteren het paniekerige advies van prominente GroenLinksers aan Klaver in de Volkskrant. Niet doen! Niet besturen! Te gevaarlijk, Rutte vreet je straks op! Was de algemene teneur. Op Joop.nl gaf de linkse ideoloog Dick Pels GroenLinks tien redenen waarom het beter ‘lef’ voor ‘laf’ zou kunnen inruilen. Nummer tien: macht is nuttig maar ook gevaarlijk. ‘Ook GroenLinks zal onvermijdelijk door de macht worden gecorrumpeerd’, schreef Pels. Vies, hè? Ach, het worden misschien vier fantastische jaren met zijn veertienen zij aan zij. In de pantoffels van de eeuwige oppositie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden