’Beter een goede vrouw dan een mindere man’

Vrouwen die SGP-lid zijn, kunnen nu ook burgemeester of wethouder worden. Dat zegt Arie Noordergraaf, SGP’er en sinds een week burgemeester van Soest, in een interview met het Nederlands Dagblad.

1 Waarom vindt u dat een goed idee, een vrouw die SGP-lid is als burgemeester?

Nou, ik heb in dat interview alleen geconstateerd dat die mogelijkheid er nu is. Omdat vrouwen en meisjes nu, na de recente statutenwijziging, formeel lid kunnen worden van de partij, kunnen ze ook wethouder of burgemeester worden.

2 Maar wat vindt u daar dan van?

Ik denk dat het realistisch is. Ik heb er altijd al geen moeite mee gehad vrouwen toe te laten in bestuurlijke functies. Ik zeg altijd maar: beter een goede vrouwelijke bestuurder dan een man die minder goed is. En ik denk dat er vooral buiten de SGP veel onbegrip over bestaat dat er van onze partij geen vrouwelijke burgemeesters of wethouders zijn. Het zou het imago van de SGP goed doen als zij er wel komen. Vrouwen zouden dan ook een hoge functie in het partijbestuur kunnen bekleden. Het één is, lijkt me, het gevolg van het ander.

3 Heeft u veel medestanders binnen de partij?

Dat heb ik niet gepeild. Ik heb dit standpunt al vanaf het begin van de discussie binnen de partij over de vraag of vrouwen en meisjes wel lid mochten worden. Dat is zo’n tien jaar geleden. De reacties binnen de SGP zijn altijd verdeeld. Ik ben weleens een revolutionair in de partij genoemd, maar dat is niet zo. Dit is voor mij geen principekwestie. Het toelaten van vrouwen in dergelijke functies is voor mij gewoon een gevolg van het participeren in het openbaar bestuur. Ja, ik ben weleens op de vingers getikt door de partij. Maar daar ga ik flexibel mee om. Ik vraag ook alleen maar om ruimte binnen de SGP voor beide standpunten. Ik denk dat we hierover niet strak, dogmatisch moeten denken. En ik vind vooral ook dat we deze discussie niet te lang moeten laten voortsudderen.

4 Heeft u weleens overwogen uit de partij te stappen?

Nu stelt u een wel heel ver gaande vraag. Dat is niet echt een punt geweest voor mij. Er is toch ook geen enkele partij waar je het met alle standpunten eens bent. En ik zou niet vanwege dit standpunt alleen uit de SGP stappen. Wel als het participeren en functioneren in de partij op het spel zou staan. Maar ik ondervind geen belemmeringen wat dat betreft. Ik heb tenminste nog geen bericht gehad dat ze me willen afzetten.

5 Terwijl ze juist blij met u zouden moeten zijn, zo’n burgemeester als paradepaard voor de partij.

Het feit dat ik als SGP’er burgemeester ben, wordt, heb ik de indruk, binnen de partij nog onvoldoende gewaardeerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden