Beter brandhout hak je zelf

Van hakken word je vanzelf warm.© Hanneke van Dijk Beeld
Van hakken word je vanzelf warm.© Hanneke van Dijk

TUINRUBRIEK - Het seizoen van de houtkachels breekt weer aan en wat is leuker dan een vuurtje stoken waar je tweemaal warm van wordt?

Hanneke van Dijk

Een goed geslepen bijl is een eerste vereiste om hout voor de houtkachel of open haard te hakken. Weinig mensen zullen de tuin inlopen, een boom uitkiezen, omhakken en opstoken. De meeste houtkachelbezitters moeten het toch hebben van bomen die al omgehakt zijn en in stukken gezaagd. Maar dan. Boomstammen moeten in kleinere stukken gezaagd worden. Ze worden daarna in de lengte gekliefd. Je hebt daar machines voor die gebruikt worden door haardhouthandelaren, maar een partijtje boomstammen voor eigen haard kun je net zo goed zelf klieven.

Zijn de stammen te lang, dan heeft u ook een motorzaag nodig om ze in stukken te zagen en deze stukken later te klieven. Een zaagbok is handig en werkt sneller. Om te klieven kun je als ondergrond het beste een fors stuk boomstam gebruiken. Ter inspiratie: op Youtube staat een filmpje: 'How to chop wood without moving around'. Leuk om te zien, maar het klieven gaat wel erg makkelijk. Milieu

Is hout stoken nou wel zo milieuvriendelijk? Daar is nog al eens discussie over waarbij oneigenlijke argumenten worden gebruikt. In Nederland zijn er niet veel huizen die alleen verwarmd worden door hout.

In de ons omringende landen wel. Daar wordt het gebruik van houtkachels juist gestimuleerd omdat hout CO neutraal is. Bomen hebben hun hele leven CO uit de lucht opgenomen en precies dezelfde hoeveelheid komt bij verbranding weer vrij. Dat is bij fossiele brandstoffen niet het geval. Er zit echter wel een addertje onder het gras. Moderne houtkachels hebben een hoog rendement en moeten aan hoge eisen voldoen. Een goede houtkachel kan een rendement van meer dan 80 procent halen, terwijl een ouderwetse open haard een rendement heeft van maar 20 procent. Hoe lager het rendement hoe meer warmte en fijnstof er door de schoorsteen verdwijnt. Dat is dus niet zo milieubewust. In een ouderwetse open haard kan een inbouw houtkachel worden geplaatst. Je ruilt dan wel een beetje van het sentiment van een vuurtje stoken in, maar het milieu wordt minder belast. Bovendien verstook je heel wat minder hout.

Alles branden?
Een houtkachel kreeg vroeger wel eens de naam van allesbrander, maar het is echt niet de bedoeling om er oude laarzen in te gooien. In een houtkachel verbrandt je droog hout, zonder chemische aanmaakblokjes want die zijn helemaal niet nodig. Je kunt allerlei soorten hout branden, het is echt niet nodig om stammetjes van een laurierkers weg te doen omdat het geen eik is. Snoeihout uit de tuin kun je als aanmaakhout gebruiken. Zou je de houtkachel alleen op takken stoken dan mag je er wel naast blijven zitten want die verbranden erg snel.

Waarom de ene houtsoort meer warmte afgeeft dan de andere heeft te maken met de calorische waarde van het hout. Eik heeft een hoge calorische waarde, net als beuk. Beuk droogt sneller dan eik. Deze houtsoorten branden traag en geven veel warmte af. Berkenhout is zacht, geeft veel warmte af, maar verbrandt weer heel snel. Berkenhout is goed om het vuur mee aan te maken. Berkenschors is hier ideaal voor. Els is zacht en brandt snel. Linden-, wilgen- en populierenhout is zacht, brandt snel en geeft erg weinig warmte af. Toch zijn er mensen die zweren bij wilgenhout, vooral om een speksteenkachel mee te stoken. Doordat deze houtsoort snel brandt wordt de steen sneller warm dan bij langzaam brandende houtsoorten.

Hout van naaldbomen geeft veel warmte, maar verbrandt snel en zorgt voor vonken. De hars zorgt er bovendien voor dat de schoorsteen eerder vervuilt.

Workshop

Bij de Wiltfang, een bedrijf dat degelijk en mooi tuingereedschap verkoopt en workshops geeft, bedachten ze dat een cursus houthakken voor veel mensen wel eens een eyeopener zou kunnen zijn - vooral voor mannen, verwachten ze. De workshop gaat niet alleen over houthakken, maar ook over verschillende houtsoorten, over eiken, essen, beuken en berkenhout. Over het feit dat je geen nat hout moet stoken maar droog. Maar ook dat aan de lucht gedroogd hout beter is dan oven gedroogd hout. Dit laatste brandt veel sneller en geeft bij het branden vaak een nare lucht af.

Het is nooit goed om vers hout te stoken. Eikenhout moet twee tot drie jaar drogen, beuk twee jaar. Goed gedroogd hout bevat ongeveer twintig procent vocht. Na het hakken komt het stapelen, een kunst apart. Ook dat wordt bij de workshop haardhout verteld. Het doel van de workshop is veel te weten te komen over haardhout, het hakken, kloven, drogen, bewaren en het efficiënt stoken ervan.

Workshop Haardhout 26 november en 28 januari in Maartensdijk. Meer informatie: www.dewiltfang.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden