'Beter Bed' naar de beurs

Van onze redactie economie UDEN, AMSTERDAM - Beter Bed gaat naar de beurs. De keten van slaapkamerspeciaalzaken uit het Brabantse Uden wil eind dit jaar of begin 1997 de aandelen genoteerd zien. Die beursgang moet het concern met vooralsnog 52 filialen verspreid over heel Nederland toegang verschaffen tot de kapitaalmarkt ter financiering van uitbreiding in de toekomst.

Beter Bed is 15 jaar geleden opgericht door de broers Mark en Pieter Diks. Er is inmiddels een fabriek in Uden en twee deelnemingen in Polen, waar massief grenenhouten meubelen worden gemaakt. In de Brabantse plaats wordt bovendien gebouwd aan een modern distributiecentrum.

Beter Bed streeft ernaar jaarlijks vier tot zes nieuwe filialen aan de keten toe te voegen, meldt het persbericht.

De algemene malaise in de Nederlandse detailhandel en speciaal in de meubelbranche van de afgelopen jaren “is inderdaad aan Beter Bed voorbij gegaan”, zegt directeur Arno van der Heijden. Het concern had in 1993 nog 30 filialen en zag de laatste jaren zelfs kans uit te breiden.

Van der Heijden verklaart dat succes door de directe verbinding met eigen productiebedrijven “die maakt dat wij snel op de markt kunnen inspelen en snel nieuwe modellen, waar de consument om vraagt, kunnen leveren”. Daarnaast denkt hij dat het “brede assortiment” in de winkels veel klanten is blijven trekken. “Wij verkopen werkelijk alles wat met slaapkamers te maken heeft: meubilair, bedbodems, matrassen, waterbedden, textiel, te veel om op te noemen.”

Beter Bed heeft nu ruim 800 mensen in dienst. Naast uitbreiding van de huidige formule, die zich richt op het middensegment van de markt, wil Beter Bed uitbreiden naar het duurdere segment en op middellange termijn naar het buitenland. De uitvoering van de plannen voorziet ook in overnemingen. Beter Bed had in 1995 een omzet van 188 miljoen gulden en een nettowinst van 8,7 miljoen gulden.

ABN Amro Rothschild gaat de beursgang van Beter Bed begeleiden. De woordvoerder van de bank, die ook de fax voor verzending van het persbericht verzorgt - “u kunt zich voorstellen dat Beter Bed uit Uden nog niet de mogelijkheden heeft de gehele financiële pers te bereiken” - kon gisteren niet meer details melden over de aandelenuitgifte. “Zij hebben ons gemeld: wij zijn dit van plan. De rest zal na verder overleg duidelijk worden. Daar kunnen wij pas in later stadium wat meer over vertellen.”

Het laatste grote Nederlandse concern dat zijn aandelen op deze manier naar het publiek bracht, was verpakkingsconcern Van Leer, in mei van dit jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden