'Bètastudies zijn moeilijker, daarom zijn studenten traag'

amsterdam – Een kwart minder langstudeerders over vier jaar: dat is wat de overheid nastreeft. Nu zijn er nog 80.000 vertraagde studenten.

Om dat te bereiken, moeten studenten die meer dan een jaar studievertraging hebben vanaf volgend jaar bijna 4800 euro collegegeld betalen, 3000 meer dan normaal.

Dat is nodig, vindt het kabinet, omdat studenten die lang studeren de maatschappij veel kosten. Zij komen minder snel op de arbeidsmarkt, en leveren dus minder belasting op.

Anne Flierman, collegevoorzitter van de Universiteit Twente, de universiteit met de meeste langstudeerders, vindt dat standpunt kortzichtig.

„Je kunt beter iemand na zes jaar met een diploma op de arbeidsmarkt hebben dan na vier jaar zonder. Dat is het kromme: de langstudeerders kosten nauwelijks extra geld, maar de overheid bezuinigt er wel op.”

De regering mag wel degelijk optreden tegen studenten die acht of negen jaar over hun studie doen, aldus Flierman. „Laat de extreme gevallen een hoger collegegeld betalen. Maar met het voorstel dat er nu ligt, zullen veel minder mensen een studie gaan doen.”

Met name bètastudies zullen worden getroffen, voorspelt Flierman. „Die zijn nu eenmaal zwaarder. Het zijn dan wel vijfjarige studies, maar het is niet ongebruikelijk dat studenten er zes of zeven jaar over doen. Zeker als ze een bijbaantje hebben of er wat anders naast doen.”

Opvallend is dat ook studenten die al vertraging hebben opgelopen in de buidel moeten tasten. Gewoonlijk gelden dergelijke maatregelen alleen voor studenten die nog moeten beginnen met een studie, en er dus in hun loopbaan rekening mee kunnen houden.

De HBO-raad, de vereniging van hogescholen, pleit daarom voor een overgangsregeling voor deze studenten.

Freek Lamboo (24), vijfdejaars Life science and technology aan de TU Delft, hoopt van harte dat die er komt. Doordat zijn moeder overleed en doordat hij een bestuursfunctie vervulde, heeft hij anderhalf jaar studievertraging.

„Ik mag dus flink gaan betalen. Als ik dat had geweten, was ik niet in het bestuur gaan zitten, of uitgeweken naar België bijvoorbeeld. Daar is het collegegeld maar 500 euro.”

De studenten moeten meer betalen, maar ook de hogescholen en universiteiten krijgen in de kabinetsplannen een boete van 3000 euro per langstudeerder. De overheid hoopt in 2012 met beide maatregelen 370 miljoen te besparen.

Die korting zal niet alleen de langstudeerders treffen, maar ook studenten die gewoon op schema liggen, vreest de HBO-raad. De hogescholen en universiteiten krijgen één zak met geld voor alle studenten; nu dat bedrag minder wordt, zal elke student, kort- of langstudeerder, getroffen worden.

Om gewone studenten niet de dupe te laten worden, wil de HBO-raad daarom langstudeerders nog meer collegegeld vragen dan de voorgestelde 4800 euro. De hogescholen denken van hen 7700 euro nodig te hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden