Bètaplan

Het wordt de komende eeuw niks met wiskunde en Nederland. Daar ben ik sinds gisteren van overtuigd. De wetenschappelijk adviseur H. K. Kuiken luidde in Trouw de noodklok over de wiskundige studies, een bètaplan voor de delta.

Culminerend in: de eerste ingezetene van Nederland die er in slaagt op de Internationale Wiskunde Olympiade alle vraagstukken tijdig en volledig op te lossen, krijgt een bedrag van vijf miljoen euro -volgens Kuiken het jaarsalaris van een Beckham of Ronaldo. In huize Beckham is het gisteren nog lang onrustig geweest, volgens schrijver verdient vader-voetballer dat kapitaal per jaar maar moeder-vroeger-zangeresje maakt zo'n bedrag elke maand in een aanpalende winkelstraat alleen al op aan strings en topjes.

Kuiken weet dat je zo'n som ook zonder enig gevaar in Nederland kunt uitloven, want alleen jarenlange enthousiaste studie, stimulering en professionele begeleiding kunnen ons mogelijk ooit een knappe kop opleveren die op die Olympiade foutloos de gouden plak haalt. De eerste kandidaat kan nu nog niet eens tien jaar oud zijn. De rest is al afgeschreven. Je hoeft niet uitzonderlijk getalenteerd te zijn aan de bèta-kant om daar achter te komen, maar dan ga je toch op voetbal.

Andere maatregelen betreffen afschaffen van collegegeld, gratis rekenmachines voor wiskundigen en omroepen verplichten om volop programma's over wetenschap en techniek te maken. Bij dat laatste zou ik vooral de finale van de Wiskunde Olympiade rechtstreeks gaan uitzenden; zal Ajax op het andere net lelijk op z'n neus kijken.

Met zulke maatregelen lok je geen enkele student naar wiskunde. Dat is blijkbaar een studie voor verliezers en watjes. Zeker vroeger ook op zo'n school gezeten waar de juf op kosten van 't dorp een gratis ontbijt voor je ging halen? Is het erg als er hier over honderd jaar alleen een paar mensen nog weten wie Pythagoras was? Ik begreep van Kuiken dat niet alleen Nederland maar op korte termijn de rest van de wereld afhankelijk wordt van een paar Chinezen die volop gevoel schijnen te hebben voor wiskundige problemen. Aldus, waarschuwt Kuiken, dreigt een geheel nieuwe wereldorde. Dat dachten wij alfa's ook toen McDonald's in China naar binnen mocht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden