Betalingen van pgb's lopen weer goed, maar ...

declaraties | Het gaat beter met de uitbetaling van de pgb's. Prachtig, maar, zo vraagt de Kamer, waar blijft de definitieve oplossing?

WILMA KIESKAMP en REDACTIE POLITIEK

Eindelijk had staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) de Tweede Kamer goed nieuws te melden over het persoonsgebonden budget. De betalingen lopen weer 'ordentelijk'. De chaos met de pgb's is voorbij. De meeste mensen die hun zorg zelf regelen via een pgb krijgen een declaratie binnen een week uitbetaald. Ook nu alle aanvragen weer vooraf worden gecontroleerd, sinds 1 november.

Zelfs vanuit de oppositie klonk goedkeuring, al komt die maar van één oppositiepartij. Eindelijk komt het pgb in rustiger vaarwater. De mensen die een persoonsgebonden budget hebben zijn ook weer positief. "Dat is weleens anders geweest", constateert Kamerlid Linda Voortman (GroenLinks), de partij die altijd een groot voorvechter was van het persoonsgebonden budget. Haar fractie is vooral tevreden dat Van Rijn de mensen die een persoonsgebonden budget hebben, nauw betrekt bij een definitieve oplossing voor pgb's.

Maar daarmee zijn de complimenten vanuit de Tweede Kamer ook wel op. Een meerderheid heeft harde kritiek op het tempo dat Van Rijn maakt met die definitieve oplossing. Ook regeringspartij VVD vindt dat 'het geduld van de Kamer genoeg op de proef is gesteld'. De VVD stelt een nieuw ultimatum: voor 1 maart moet Van Rijn duidelijkheid scheppen.

Alles draait om de wens van de Kamer - en de staatssecretaris - om de regie over het pgb weer helemaal terug te geven aan de mensen die een persoonsgebonden budget ontvangen. Er wordt voor hen een speciale website gebouwd waarop zij zelf hun budget kunnen aanvragen en declareren. Het duurt uiterlijk nog een jaar voor die af is. Dat het zo lang duurt is omdat de pgb-houders mee mogen praten, maar ook omdat Van Rijn 'zorgvuldigheid boven snelheid wil laten gaan'.

De oppositie nam daar geen genoegen mee: het kan best zorgvuldig en toch sneller dan nu. Waarom heeft Van Rijn bijvoorbeeld nog geen knoop doorgehakt over welke instantie het beheer krijgt over de website, en daarmee over de betalingen? "Ik schrik van wat ik hoor. Het is erg vaag allemaal", zegt Kamerlid Vera Bergkamp (D66). Er is een kans dat de Sociale Verzekeringsbank alsnog een rol houdt in het beheer van de website. Van Rijn sluit dat niet uit, ondanks alle eerdere chaos. ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik: "Ik snap geen bal van wat er volgend jaar gaat gebeuren. Ik kan mijn oren niet geloven hoe mistig dit opeens weer is".

Ondertussen heeft de staatssecretaris wel de steun van de belangenvereniging van pgb-houders, Per Saldo. Daar is men tevreden dat Van Rijn 'duidelijke keuzes' heeft gemaakt en het pakket van eisen van de pgb-houders wil uitvoeren. "Op volle kracht vooruit naar een nieuw systeem", zegt directeur Aline Molenaar. Per Saldo is ook blij dat de technische klus van het bouwen van de site door Van Rijn wordt uitbesteed aan een zorgverzekeraar, en niet aan de Sociale Verzekeringsbank zelf. Verzekeraar DSW gaat dat doen. Gratis.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden