De Megastad

Betalen voor je stroom, dat is even wennen voor de inwoners van Mexico-Stad

Mexico-Stad. Beeld Reuters

Uitdijende metropolen bieden een groeiend deel van de wereldbevolking onderdak. Hoe houden de mensen het daar leefbaar? Trouw-correspondenten doen wekelijks verslag uit hun eigen megastad. 

Na in mijn kantoor even in mijn rugzak te hebben gerommeld, sloeg me woensdag de schrik om het hart. Ik zag de wit-groene rekening met de letters CFE weggefrommeld onderin. CFE, de Federale Commissie van Elektriciteit, het Mexicaanse staatselektriciteitsbedrijf. De uiterste betaaldatum was net twee dagen verlopen en sinds kort weet ik wat dat betekent: elk moment kan de stroom in mijn appartement worden afgesloten. Het gebeurde me twee maanden geleden, net toen ik een belangrijke e-mail zat te schrijven. En een paar maanden daarvoor gebeurde het toen ik mijn bijna lege mobiele telefoon aan het opladen was.

Het is voor de inwoners van middenklassewijken als La Condesa en La Roma in Mexico-Stad even wennen dat de CFE sinds kort zo’n strikte betalingsdiscipline eist. Vooralsnog is het een relatief klein gedeelte van de Chilangos, zoals inwoners van de hoofdstad ook wel heten, dat eraan moet geloven. Ze wonen, zoals ik, in gebouwen die de laatste tien jaar zijn gebouwd en een splinternieuwe meterkast hebben. De installatie houdt niet alleen het gebruik bij, maar de bewoner van een appartement die er iets te lang over doet om te betalen, kan op afstand in luttele seconden van haar of zijn stroom worden afgesloten.

In voorgaande jaren was dat wel anders. Wie Mexico-Stad voor het eerst bezoekt, ziet met grote verbazing de enorme wirwar aan elektrische kabels die overal in de stad huizen en appartementen van stroom voorzien. Met name in de armere wijken gaan die kabels direct naar de meterkasten in woningen. Vele duizenden inwoners tappen al jarenlang stroom af zonder ervoor te betalen. De CFE registreert dat gebruik wel, maar heeft te weinig mankracht om wanbetalers tijdig op hun verplichtingen te wijzen. De stroom afsluiten moet in zulke gebouwen nog met de hand.

Handgemeen

Dat leidt soms tot dramatische of zelfs gewelddadige scènes, als uit het niets een team van het energiebedrijf in een gebouw opduikt waar bewoners al vele jaren niet voor hun stroom hebben betaald. In het vorige gebouw waar ik woonde, in de wijk Narvarte, verscheen enkele jaren geleden een groep in het groen geklede elektriciens van de CFE om geld op te halen. Mijn buurman was niet minder dan het equivalent van 2000 euro schuldig en had dat uiteraard niet voorhanden. Een poging tot het afsluiten van de stroom leidde tot een dusdanig handgemeen dat de politie moest ingrijpen. De mannen van de CFE moesten onverrichter zake afdruipen.

Vooral de wat oudere en minder gefortuneerde Chilangos zullen er evenwel aan moeten wennen dat tijden veranderen, en dat ze niet meer zoals voorheen jaren of zelfs decennia door het leven kunnen gaan zonder voor basale diensten te betalen. Mexico-Stad is al jaren een grote bouwput, en ieder nieuw gebouw wordt uitgerust met een moderne installatie die het de CFE toestaat vanaf een afstandje in te grijpen.

Hoewel het voor mijzelf niet zo extreem is, moet ik er ook aan wennen. Waar ik in het verleden nog wel eens een week te laat betaalde zonder consequenties, begin ik nu al te zweten als ik de rekening überhaupt binnenkrijg. Deze week ben ik in ieder geval de dans ontsprongen.

Alle bijdragen voor de rubriek ‘Megastad’ vindt u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden