Betalen voor de virtuele seksuoloog

Jaarlijks komen er duizenden mensen op het spreekuur van de seksuoloog. ,,Er is ook een grote groep mensen die nooit hulp zoekt voor zijn of haar seksuele problemen'', zegt seksuoloog P. Leusink, naar aanleiding van een noviteit op zijn website www. seksualiteit.nl: betaalde consulten.

Een team van drie professionals, van wie foto's en achtergronden op de website staan, beantwoorden korte vragen voor een tientje.

,,Zoals bijvoorbeeld: 'kan een man klaarkomen zonder zaadlozing', of 'wat zijn de oorzaken van pijn bij het vrijen'?'', stelt Leusink.

Leusink weet dat vragen over seksualiteit schaamte losmaken. Hij begon al een paar jaar geleden met zijn website www.seksualiteit.nl. In de loop van de tijd werd de site steeds uitgebreider. Een discussieforum kwam erbij, links naar databases met wetenschappelijke informatie over seksualiteit, drie quizzen waarmee seksualiteitskennis kan worden getest. Nu is er ook een betaald gedeelte waar antwoord wordt gegeven op veelgestelde vragen in het online consultsysteem.

Leusink zelf, meldt de site, is huisarts en seksuoloog. Hij werkt in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda en bij de Rutgers Stichting Rotterdam en is bestuurslid van de Stichting ter bevordering van de seksuologie in de huisartsenpraktijk. In het ziekenhuis is hij ook telefonisch bereikbaar, maar wie hem liever anoniem benadert, kan dat via internet doen. Maar wel tegen betaling.

Www.seksualiteit.nl werkt met twee soorten betaalsystemen. Een switchboard schakelt het modem van de internetter door naar een 0900-nummer, waarvan Leusink een deel van de revenuen ontvangt. Via die lijn kunnen op afgeschermde internetpagina's antwoorden worden gevonden op min of meer eenvoudige vragen.

Wie een ingewikkelde vraag heeft, betaalt via zijn creditcard vijfendertig gulden aan Leusink en zijn compagnons.

Via een formulier wordt de vragensteller verzocht achtergrondinformatie over zichzelf te verschaffen: 'ik rook ja/nee meer dan 10 sigaretten per dag', 'ik denk ja/nee dat mijn religie van belang is'.

Of de vraag wordt beantwoord door Leusink of zijn collega's Ingeborg Timmerman of Carol Westerduin mag de internetter zelf bepalen: Timmerman is gespecialiseerd in pijn bij het vrijen bij vrouwen en transseksualiteit, Westerduin weet veel van seksualiteit bij mensen met kanker en andere chronische ziekten.

Is de vragensteller na het virtuele consult nog ongerust, dan kan voor vijftig gulden een echt consult worden aangevraagd.

Of de antwoorden die de seksuologen geven lang zijn of kort, uitgebreid en op de persoon toegesneden of algemeen en vaag weet de zoekende internetter niet. Nergens op de site is een voorbeeld te vinden van een vraag en het gevonden antwoord.

Bovendien lijkt het erop dat de afdeling met antwoorden op eenvoudige vragen voor de meer geoefende internetter overbodig is: bij Leusink betaalt hij extra telefoonkosten om antwoorden op zijn vragen te vinden, via andere websites als www.sexwise.com of die van de Amerikaanse Dr. Ruth (webcenter.drruth.aol. om/DrRuth) is sneller en even effectief het antwoord te vinden op vragen over penis- of schaamlipgrootte.

En ieder probleem heeft ook een eigen website: kijk naar 400 verschillende penissen op www.thepenis.com als je wil weten of die van jou er heel raar uitziet, en kijk op www.myvag. net hoe geobsedeerd anderen zijn door de maat van hun schaamlippen.

Voor wie geen Engels begrijpt: de site www.rutgersstichting.nl behandelt maandelijks een veelvoorkomend seksuologisch probleem. Erectieproblemen bijvoorbeeld.

De bezoekers van de site van Leusink maken ook onderling uit wat normaal is. Discussieren kan er immers gratis. En op de stelling 'maakt het uit, grote penis, grote lippen?', kwamen 253 reacties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden