Betalen met bitcoins: vragen om problemen

Via nu opgedoekte marktplaatsen verdwenen al miljoenen dollars

Zakendoen op het ondergrondse internet is niet zonder risico. Twee online-marktplaatsen die een keur aan legale en illegale producten en diensten aanboden, zijn kort na elkaar van het net verdwenen. Dat gebeurde na een diefstal ter waarde van ruim vijf, en mogelijk zelfs 40 miljoen dollar.

De eerste marktplaats die verdween was Silk Road. De vermoedelijke organisator van de marktplaats is gearresteerd. Niet lang daarna sloot ook Silk Roads opvolger, die Sheep Marketplace heette. Zowel op Silk Road als op Sheep Marketplace waren naast legale, ook illegale diensten en producten te koop, zoals drugs, pillen en valse identiteiten.

Omdat de sites alleen via het zogeheten Tornetwerk te benaderen zijn, blijven verkopers en klanten anoniem. Kopers kunnen er betalen met bitcoins, een virtuele munt die elders op het Tornetwerk bij 'wisselkantoren' kan worden omgezet in echt geld. Naar verluidt had Silk Road een omzet van een miljoen dollar (ruim 700.000 euro) per maand, en was Sheep Marketplace druk bezig het gat te vullen dat door de sluiting van Silk Road was ontstaan.

Sommigen wantrouwden de nieuwe marktplaats. Op www.sheepmarketscam.com klonken begin vorige week al waarschuwingen dat de bitcoins niet langer bij Sheep konden worden weggehaald. Het virtuele geld kon, wonderlijk genoeg, nog wel naar de marktplaats worden overgeschreven. Soms konden verkopers eventjes beperkt bitcoins opnemen, maar de sceptici schreven het woord scam - zwendel - in steeds dikkere, rode letters. En inderdaad verdween afgelopen weekeinde de marktplaats van het net.

De eigenaren zelf claimen slachtoffer te zijn van diefstal. Een van de handelaren op Sheep zou door een fout in de software van de site vijf miljoen aan bitcoins hebben weggesluisd. Omdat de marktplaats dat geld niet meer kon terughalen, besloten ze de tent op slot te gooien. De overgebleven bitcoins zouden beschikbaar komen via noodrekeningen.

Anderen claimen echter dat de Sheep-oprichters zelf de bitcoins binnenharkten van kopers en verkopers, met als doel ze nooit meer terug te geven. De beloofde noodrekeningen voor de pakweg 40 miljoen dollar aan resterende bitcoins bleven tot nu toe leeg.

Op het discussieforum Reddit merken sommigen op dat mensen die handelen in illegale waar niet verbaasd moeten zijn als ze worden bestolen. Volgens anderen gaat het om dermate veel geld dat er geen sprake is van een virtueel probleempje, maar van een heuse diefstal en dat repercussies, mogelijk zelfs met dodelijke afloop, niet uit kunnen blijven.

Juist deze week waarschuwde de Nederlandsche Bank (DNB) nog voor de gevaren van bitcoins. DNB houdt geen toezicht op de munt of op de ondernemingen die ze gebruiken, en ook het depositogarantiestelsel is niet van toepassing op bitcoins. Bovendien is de wisselkoers van de virtuele munt 'volatiel'. Wat heet: de koers steeg sinds begin november van 100 naar 1240 dollar per bitcoin, om te dalen naar 840 en weer te stijgen naar 1150 dollar. Minister Dijsselbloem van financiën noemde de bitcoin dinsdag tegen RTL Z 'hip'. En hij zei ook: "Op het moment dat je instapt, besef dan wel dat het morgen niets meer waard kan zijn."

Of dat je virtuele portemonnee is gerold.

Bitcoinverbod voor Chinese banken
De Chinese centrale bank verbiedt financiële instellingen om transacties in de virtuele munt bitcoin af te handelen. De bitcoin heeft 'geen echte betekenis' en geniet niet dezelfde juridische status als reguliere valuta, stelde de Volksbank van China gisteren.

De waarde van de bitcoin daalde meteen fors als gevolg van dit verbod. Rond het middaguur noteerde de bitcoin zo'n 22 procent lager ten opzichte van de dollar. Later op de dag beperkte het verlies zich tot tenminste 10 procent.

De centrale bank van China zei wel dat het burgers vrij staat om deel te nemen aan transacties via internet, maar dat zij zelf de risico's moeten dragen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden