taal

Betaalde liefde is gekochte seks geworden

Gisteren schreef Trouw over een petitie om ‘seks kopen’ strafbaar te maken. Het bericht laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Dat komt doordat seks kopen een nietsverhullende term is, net als de bijbehorende woorden sekskoper en seksverkoper.

Het gebruik van zulke onomfloerste termen voor prostitutie en de daarbij betrokken personen (klant en aanbieder) is relatief nieuw. Nog maar een paar decennia geleden werd wat nu gekochte seks heet nog eufemistisch ‘betaalde liefde’ of zelfs nog romantischer ‘liefde’ genoemd. Misschien herinnert u zich het lied ‘Een beetje geld voor een beetje liefde’ van een zekere Angelique, dat in 1982 een nummer-1-hit werd in de Nationale Hitparade.

Straatmadelief

De veranderde terminologie met betrekking tot prostitutie zegt veel over de veranderde houding ten aanzien van dit heikele onderwerp. Was het enkele decennia nog normaal (denk aan de ‘Kronkel’ van Simon Carmiggelt) om in verband met prostitutie verhullende en soms tevens schertsende aanduidingen als het oudste beroep, het rosse leven, vrouw van lichte zeden, nachtvlinder, straatmadelief of koningin van de nacht te bezigen, nu is het onderwerp van elke schijn van romantiek ontdaan en zijn zulke eufemismen min of meer taboe.

De relatief nieuwe taalvormen seks kopen, sekskoper en seksverkoper zijn trouwens leenvertalingen. Ze maakten aan het eind van de twintigste eeuw hun mediadebuut in berichtgeving over Zweden, waar per 1 januari 1998 sex köpa (seks kopen) strafbaar werd. Met die maatregel werd niet de prostituee (sexsäljare, letterlijk seksverkoopster) maar de hoerenloper (sexköp oftewel sekskoper) strafbaar.

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Lees hun bijdragen op trouw.nl/taal. Ook een vraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden