Betaalde bijles neemt grote vlucht: een op de drie scholieren spijkert bij

Ouders geven veel geld uit aan bijles voor hun kinderen op de middelbare school.Beeld anp

Bijna een derde van de leerlingen op de middelbare school kreeg vorig jaar betaalde bijles, huiswerkbegeleiding of examentraining.

 In totaal gaven ouders naar schatting tussen de 185 miljoen en 286 miljoen euro uit aan deze vorm van 'schaduwonderwijs', zo staat te lezen in een onderzoek dat het ministerie van onderwijs heeft laten uitvoeren door SEO Economisch onderzoek en Oberon. Ouders betalen hiervoor omdat een aanzienlijk deel, meer dan de helft, vindt dat hun kind te weinig aandacht krijgt in het reguliere onderwijs.

De gemiddelde ouder betaalde vorig jaar duizend euro per kind aan huiswerkbegeleiding, dat gedurende het hele schooljaar plaatsvindt. Bijles, vaak over een minder lang periode verspreid, kostte ze zo'n 350 euro en examentraining 275 euro.

Vooral havisten en vwo'ers

Ouders sturen hun kind naar bijles omdat hun kind discipline mist, maar ook om de sfeer thuis niet te laten verpesten door het huiswerk. Vooral havisten en vwo'ers krijgen vaak betaalde bijles. Of ouders bereid zijn de portemonnee te trekken, hangt vooral samen met hun opleidingsniveau. Hoe hoger dat is, des te vaker een kind naar een huiswerkinstituut wordt gestuurd.

Opvallend is het verschil tussen hbo-opgeleide ouders en academisch gevormde ouders bij examentraining. 18 procent van de leerlingen met ouders met een hbo-diploma volgde betaalde examentraining, tegen bijna de helft van de leerlingen met universitair geschoolde ouders.

Overigens gaan ook leerlingen in het vmbo en kinderen met minder hoog opgeleide ouders naar bijles. Die maken vaker gebruik van de (gratis) ondersteuning die scholen aanbieden.

In de bijlesbranche gaat tamelijk veel geld om. De ruim zeshonderd bedrijven die vorig jaar actief waren, maakten een omzet van 74 miljoen euro. De onderzoekers wilden erachter komen waarom kinderen extra onderwijs krijgen. Ze hebben niet gekeken of alle extra lessen ook effectief zijn. Dat is iets waarover nog maar weinig bekend is.

Lees ook de reportage in het huiswerkinstituut van de studenten Darine el Houfi en Nadir Kaddouri in Zeist. Zij vinden dat geld geeen drempel mag zijn voor ondersteuning: Naar het vwo? El Houfi en Kaddouri geven je voor een habbekrats bijles

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden