Betaalde belminuut krijgt concurrentie

Bellen via Whatsapp is goedkoop, maar nog van slechte kwaliteit

CYRILLE KLAASSEN

Whatsapp maakte eerder al korte metten met sms. Moet nu ook de belminuut eraan geloven? De gratis app van eigenaar Facebook rolde deze week een functie uit die het mogelijk maakt gratis of goedkoper via internet te bellen.

Volgens Ed Achterberg van Telecompaper zal het zo'n vaart niet lopen. Hij merkt op dat smartphonegebruikers met apps als Facetime, Viber en Skype al enige tijd kunnen bellen via internet. Whatsapp heeft één belangrijk voordeel: 9,4 miljoen Nederlanders hebben de app al op hun telefoon staan. "Dat is wat Whatsapp uniek maakt. De drempel om het te gaan gebruiken is kleiner. Maar de kwaliteit van het telefoongesprek is uiteindelijk het belangrijkst. Die is in het geval van Whatsapp minder dan bij het ouderwetse bellen."

De belfunctie van Whatsapp is er nu al voor Android-gebruikers. Een iPhone-versie volgt snel. "Ik heb het deze week even geprobeerd, maar het werkte nog voor geen pepernoot. Als het netwerk minder snel of stabiel is, hoor je vaak een vertraging of echo. Soms helpt het dan als je het een tweede keer probeert, maar dat komt de gebruiksvriendelijkheid niet ten goede. Voorlopig verwacht ik nog niet dat mensen massaal zullen overstappen."

Toch hebben providers reden genoeg om zich achter de oren te krabben. Ze verdienen elk jaar minder met het ouderwetse bellen. De inkomsten uit bellen van Nederlandse bedrijven nam tussen 2010 en 2013 met 63 procent af door de fors gedaalde prijs. "Terwijl we al jaren ongeveer evenveel bellen. We bellen iets meer met onze mobiele telefoon en iets minder met de thuistelefoon."

Ge-sms't wordt er wel steeds minder. Tussen 2012 en 2014 halveerde het aantal sms'jes. "Maar helemaal verdwijnen zal de sms voorlopig niet. Sommige mensen zweren er nog altijd bij."

Het datagebruik nam juist enorm toe. Nederlanders gebruikten in het derde kwartaal van 2014 meer dan twee keer zoveel data als een jaar eerder. In totaal ging het om 17 petabyte. Dat zijn 17.000.000.000.000 megabytes. "Het dataverbruik nam een gigantische vlucht na de introductie van 4G-internet. Providers spelen in op die groei. Ze bieden bellen en sms'en steeds vaker gratis aan. Nu bepaalt je datagebruik hoeveel je betaalt. Iemand die overstapt op 4G gebruikt daarna twee tot vier keer zoveel data."

Het gaat vanzelf - en als het niet vanzelf gaat, helpen providers graag een handje door bijvoorbeeld gratis diensten als Spotify te leveren. Mensen gaan daardoor meer data gebruiken. Dat is nodig ook, want een megabyte brengt minder geld in het laatje dan belminuten en sms'jes.

undefined

Bellen via internet

"Mr. Watson - come here - I want to see you." Met die woorden kondigde Whatsapp de nieuwe belfunctie deze week aan. Het waren ook de eerste woorden die uitvinder Graham Bell in 1876 sprak tijdens zijn eerste telefoongesprek. Zo groeide de telefoon voor de enkeling, via centrales met dames die doorverbonden, uit naar digitale telefonie van de mobiele telefoon, naar de smartphone die nu ook kan telefoneren via internet.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden