Betaald werken loont niet voor jongere in Participatiewet

Een sociale werkplaats in Cuijk. Beeld Merlin Daleman
Een sociale werkplaats in Cuijk.Beeld Merlin Daleman

Kwetsbare jongeren komen er bekaaid vanaf als het ze lukt werk te vinden. Ze schieten er financieel vaak weinig mee op.

Terwijl iedereen lijkt te profiteren van de groeiende economie en er in sommige sectoren al sprake is van een tekort aan arbeidskrachten, breken er sombere tijden aan voor jongeren met een arbeidsbeperking. Het lukt hen maar mondjesmaat om een baan te vinden, en als dat al lukt, schieten ze er financieel gezien vaak niets mee op. En dat wordt alleen nog maar erger als dit kabinet straks de loonkostensubsidie afschaft.

Dat blijkt uit onderzoek van het bureau Regioplan dat is uitgevoerd in opdracht van Iederin, de organisatie voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Zij concluderen dat het voor jongeren die een uitkering krijgen vanuit de Participatiewet -voorheen bijstand - niet aantrekkelijk is om een klein baantje te nemen of werk dat niet zo goed betaalt.

Gelijk aan een uitkering

Werken gaat pas lonen bij een salaris van minimaal 70 procent van het wettelijk minimumloon. Van alles wat iemand in de Participatiewet boven deze grens tot 14.200 euro bruto per jaar verdient, ziet diegene niets terug in zijn portemonnee omdat het ongeveer gelijk is aan een uitkering. Als iemand meer dan die 14.200 euro verdient, schiet de uitkeringsgerechtigde er in veel gevallen nog steeds weinig mee op, doordat dan de huurtoeslag en zorgtoeslag afnemen.

Iederin wilde dit graag onderzocht hebben, omdat tegenwoordig mensen met een beperking die gedeeltelijk kunnen werken geen Wajong-uitkering meer krijgen maar in de Participatiewet terecht komen. De Wajong-uitkering is hoger dan die van de Participatiewet. Naar verwachting stromen de komende jaren tienduizenden jonggehandicapten vanuit het speciaal onderwijs de Participatiewet in en niet langer in de Wajong. Een groot deel van die jongeren kan niet zelfstandig het minimumloon verdienen en telt daarom mee voor het banenplan: 125.000 banen die de overheid en reguliere werkgevers voor 2025 moeten realiseren voor mensen met een beperking. Regioplan heeft inzichtelijk gemaakt dat het voor deze groep financieel gezien veelal niet lonend is om te gaan werken.

Dat wordt nog erger als de plannen van dit kabinet doorgaan om te stoppen met de loonkostensubsidie en deze in te ruilen voor loondispensatie. Daardoor zal het salaris van deze groep arbeidsbeperkten worden aangevuld tot bijstandsniveau. Door te werken gaan zij er straks helemaal niet op vooruit en zullen nooit het niveau van het wettelijk minimumloon halen. Iederin: "En dan zegt de overheid dat ze meer mensen met een beperking aan het werk wil krijgen."

Geen lagere uitkering 50.000 wajongers

Circa 120.000 mensen met een beperking of handicap, die nog deels kunnen werken, hebben een brief gekregen dat volgend jaar hun Wajonguitkering omlaag gaat van 75 naar 70 procent van het minimumloon. Nu alle personen goed in beeld zijn, blijkt echter dat bijna 50.000 van hen niets gaan merken van de verlaging, zegt het UWV. Op papier gaat hun uitkering wel omlaag maar in de praktijk niet.

Zo gaan jonggehandicapten die al voor 2010 een Wajonguitkering ontvingen en meer verdienen dan 20 procent van het minimumloon helemaal niets merken van de uitkeringsverlaging. Voor de Wajonger van 2010 of vlak daarna geldt dat hij of zij meer dan 80 procent van het minimumloon moet verdienen om niets te merken van de korting. Dan zijn er nog aparte regels voor de Wajongers die studeren of in werkregelingen zitten.

En dan zijn er nog eens 14.000 Wajongers die van het UWV een toeslag ontvangen omdat ze anders onder het 'sociaal minimum' komen. Het sociaal minimum is het bedrag dat iemand minimaal nodig heeft om van te leven. Hoe hoog het sociaal minimum is, hangt af van iemands leeftijd en leefsituatie.

Lees ook: Aan sociale werkplaats nieuwe stijl is weinig sociaal

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden