Betaald voetbalclubs kruipen uit het dal

Eredivisie brengt tekort terug tot 15 miljoen euro PSV haalt beste resultaat dankzij grondverkoop

Een rijke Georgiër (Vitesse), een vermogende havenbaron (Feyenoord) en anders natuurlijk de gemeente (PSV). Een reddingsboei hebben clubs in het betaald voetbal graag bij de hand.

Dezer dagen is het eerstedivisionist AGOVV die met de pet rond gaat om een dreigende ondergang af te wenden. Daar in Apeldoorn moet directeur en ex-doelman Henk Timmer vier ton bij elkaar zien te sprokkelen, en ook hier weet de club het stadhuis te vinden.

Zo ging het vaak de afgelopen jaren. Maar in het algemeen kruipen de clubs uit het dal, betoogde Frank Rutten, directeur van Eredivisie CV gisteren in Utrecht. De ere- en eerste divisie presenteerden daar de financiële resultaten van het vorig seizoen. Rutten: "Het totaal van de eredivisie laat nog een tekort zien van 15 miljoen euro, maar het gaat beter dan de afgelopen jaren. De clubs worden financieel steeds gezonder." In het seizoen 2010-2011 was er in totaal nog een negatief bedrijfsresultaat van 35 miljoen en in het seizoen daarvoor was er zelfs 48 miljoen tekort.

Het gaat beter omdat clubs nu bezuinigen, onder meer op de salarissen van spelers. In 2010-2011 werd in de eredivisie gemiddeld 305.000 euro verdiend door spelers. Hoeveel lager het afgelopen seizoen was is nog niet bekend.

Een negatief bedrijfsresultaat betekent niet dat er onder de streep geen winst is. De bedragen die de clubs verdienen met transfers worden namelijk buiten beschouwing gelaten, omdat die te veel schommelen. Worden deze bedragen wel meegeteld, dan is de gezamenlijke winst van de eredivisie 22 miljoen euro, zei directeur Rutten.

Negatieve uitschieter is Vitesse met een negatief bedrijfsresultaat van 18 miljoen. De club investeert onder meer in een nieuw trainingscomplex. Daarvoor trekt de Georgische eigenaar Merab Zjordania de portemonnee. Volgens Rutten zijn de hoge uitgaven bij Vitesse geen probleem. "Vitesse financiert dat uit de eigen middelen. Het eigen vermogen bij die club heeft een impuls gekregen."

PSV was een positieve uitschieter. De club verkocht de grond onder het stadion aan de gemeente Eindhoven voor 43 miljoen euro. Daarnaast haalde de club eenzelfde bedrag op bij een aantal Brabantse bedrijven (onder meer Philips en VDL). Met 86 miljoen euro werden volgens de club 'wurghypotheken' afgelost en daar kwamen nieuwe leningen voor in de plaats met een lagere rente. Zo noteerde de club een bedrijfsresultaat van 27,7 miljoen. Zonder de deal was dat een verlies van 6,6 miljoen euro geweest.

PSV-directeur Tiny Sanders gaf in Utrecht aan dat voor de verkoop van de grond ook met beleggers is gesproken. De club kon voordeliger terecht bij de gemeente. Sanders zei dat PSV iets meer huur betaalt dan de gemeente aan rente kwijt is voor het lenen van geld voor de grondaankoop. "Het kost de gemeente niks. Wij waren blij dat er iets was om te verkopen. Veel clubs in Europa hebben ook hun stadion verkocht en huren dat terug voor een zacht prijsje. Dat is pas oneerlijk concurrentie."

Dit seizoen vallen de extra inkomsten van PSV weg, maar toch kunnen de resultaten van de club opnieuw verbeteren, omdat de betaalzender van de clubs, Eredivisie Live is verkocht aan de televisiezender Fox van Rupert Murdoch.

De stadions zaten afgelopen seizoen voor 90 procent vol met gemiddeld 19.511 bezoekers. Of dat dit jaar zo blijft, is de vraag. Directeur Hans Nijland van FC Groningen gaf aan dat hij aan het begin van de lopende competitie 'avond aan avond' aan de telefoon heeft gezeten om seizoenkaarthouders te bellen. "Voor het eerst hadden wij minder kaarthouders. Dat kwam niet door onze klassering, maar simpel omdat mensen zeggen dat zij minder geld hebben."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden