Betaald voetbal in het rood

Het betaald voetbal in Nederland raakt steeds dieper in de rode cijfers. Het gezamenlijke bedrijfsresultaat van de 36 profclubs leverde afgelopen seizoen een negatief saldo van 28,9 miljoen gulden op.

De KNVB vreest dat de tekorten verder zullen oplopen en heeft inmiddels de noodklok geluid. De Federatie Betaaldvoetbal Organisatie (FBO) pleit voor een andere structuur en ziet meer in de invoering van het Amerikaanse sportmodel.

,,We doen met z'n allen Amerika zo graag na'', weet voorzitter Gerard Slager van de FBO. ,,Dan moeten we ook Amerikaans handelen. Ik zie wel iets in een zogenaamde salary-cap, een systeem van salarissen waar maximumbedragen zijn vastgelegd. Ook moeten we van de huidige verenigingstructuur af. Daarin is het niet mogelijk om harde beslissingen te nemen. Clubs als Vitesse, FC Groningen en Volendam hebben toch al jaren een licentie. In Nederland zijn voetbalclubs net katten. Ze hebben zeven levens.''

Het negatieve resultaat van de gewone bedrijfsuitoefening -het verschil tussen kosten en opbrengsten- van de clubs in het betaalde voetbal bedroeg in het seizoen 1998/1999 113 miljoen gulden. Vier jaar geleden stonden de clubs in het betaalde voetbal nog voor ruim 35 miljoen gulden in de plus. Doordat de clubs per saldo voor circa 84 miljoen aan afkoopsommen voor verkochte spelers ontvingen, bleef het tekort vorig seizoen uiteindelijk beperkt tot 28,9 miljoen gulden.

De belangrijkste oorzaak voor de verslechterde situatie in het betaalde voetbal is de stijging van de spelerssalarissen. Voetballers zijn sinds het Bosman-arrest, dat december 1995 in ging, meer dan anderhalf keer zo veel gaan verdienen. Sindsdien zagen Ajax, PSV, Feyenoord en Vitesse hun resultaat uit de bedrijfsvoering tot de start van het huidge seizoen teruglopen van plus 43 miljoen naar min 67 miljoen.

Bestuurslid betaald voetbal Gerard Bouwer heeft de schatbewaarders van de 36 verenigingen inmiddels bij zich geroepen. Hij wees hen op de slechte cijfers en de gevolgen van het nieuwe transfersysteem dat wellicht volgend jaar al ingaat.

Het Nederlands voetbal dreigt namelijk verder af te glijden als er een internationale beperking komt op afkoopsommen voor spelerscontracten. Onder druk van de Europese Commissie werken de wereldvoetbalbond Fifa en de internationale spelersvakbond Fifpro op dit moment aan een alternatief transfersysteem. De bedoeling is dat de restwaarde van de verbintenis en het aankoopbedrag van een speler in grote mate de afkoopsom van een speler gaan bepalen. Een speler als Van Nistelrooij zou in dit geval geen 65 miljoen maar 14 miljoen waard zijn. De nieuwe regeling zou al op 2001 van start moeten gaan.

,,We hebben inmiddels bij de Europese Unie duidelijk gemaakt dat de internationale beperking van het transfersysteem de doodsteek voor de kleinere voetballanden is'', aldus een woordvoerder van de KNVB.

Slager van de FBO ziet weinig in de smeekbede van de voetbalbond. ,,Ik geloof niet in het nieuwe transfersysteem. Hoe kan de Fifa of Europese Unie nu bepalen dat een club een lagere afkoopsom moet gaan vragen. De markt bepaalt de prijs en dat zal zo blijven. Het heeft ook geen nut om bij de Uefa of Fifa te gaan klagen over het feit dat een club als Real Madrid een schuld van 300 miljoen kan hebben. Spanje is altijd groter geweest dan Nederland. Dat blijft voorlopig zo. Natuurlijk is het goed dat de clubs in Nederland allemaal zijn gewaarschuwd door de KNVB. Maar daar heb je zo weinig aan. Je moet ook zorgen dat clubs geen schulden meer kunnen maken. Dan stel je pas een daad.''

In het vorige seizoen leden de clubs uit de eredivisie gezamenlijk een verlies van 22 miljoen gulden. De resultaten van het huidige seizoen zijn naar verwachting nog slechter. Toch ziet de KNVB voorlopig geen reden bepaalde clubs uit het betaalde voetbal een licentie te weigeren. ,,Het licentiesysteem is in het leven geroepen om de competitie fatsoenlijk met z'n allen af te maken en niet om in het aantal betaald voetbalclubs te snoeien'', aldus een woordvoerder van de KNVB.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden