Betaald parkeren in natuurparken, willen we dat?

Bezoekers van het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Beeld anp
Bezoekers van het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen.Beeld anp

Bij het nationaal park De Hoge Veluwe is geld vragen voor parkeren en entree nooit in discussie geweest, zegt directeur Zeger van Voorst. Hij reageert op de weer eens aanzwellende discussie of je geld mag vragen voor natuur. "Dat gebeurt hier al sinds de jaren dertig. Iedereen snapte dat toen. Het was een particulier die zijn eigendom openstelde voor het publiek."

Sinds die tijd zijn de prijzen meegegaan met de inflatie. Op dit moment betaalt een volwassene 8,70 euro om binnen te komen en nog eens 6,20 euro om zijn auto binnen te parkeren. Buiten het terrein bedraagt dat parkeergeld drie euro. "Geen mens die zich daar druk om maakt", zegt Van Voorst. "We krijgen jaarlijks ruim een half miljoen bezoekers over de vloer en die betalen grif."

Volgens Van Voorst is de entreeprijs niet te hoog. "We overvragen niet. We bekijken jaarlijks wat nodig is om de exploitatie mogelijk te maken, want zo'n park kost natuurlijk het een en ander. De natuur is vóór iedereen, maar wel ván iemand. Kijk eens naar de VS. Daar betaal je ook om die nationale parken binnen te komen. Ik vind dat reëel. Dat noem je het profijtbeginsel.

Van Voorst kent het argument in de discussie dat natuur van Staatsbosbeheer al eens is betaald met belastinggeld. "En dan wordt al gauw geroepen dat je twee maal betaald als je ook nog eens parkeer- en entreegeld moet ophoesten. Nogmaals een park onderhouden is niet gratis. Als je het niet via entree betaalt, doe je dat via de belastingen wel, maar dan merk je het niet."

Wat de directeur van de Hoge Veluwe nog mist in de discussie is dat alles wat gratis is minder waardering ondervindt. "Daarom vind ik een zekere vergoeding wel op zijn plaats. Als mensen een dagje naar het strand gaan of gaan winkelen in een grote stad zijn ze ook al gauw tien euro kwijt om hun auto te stallen."

Wat vinden de wandelaars?

Trouw-redacteur Hans Marijnissen ging op reportage in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Daar sprak hij enkele wandelaars die het gebied met de auto willen bezoeken.

Een druk op de blauwe knop, het apparaat spuwt een kaartje uit en de slagboom springt open. Wandelaars die het Nationaal Park Zuid-Kennemerland met de auto willen bezoeken, kunnen die bij het Koevlak, tegen Overveen aan, op een ruime aangelegde parkeerplaats achterlaten. Willen ze die na een wandeling verlaten, dan moeten ze twee euro afrekenen, of drie, of acht, naar gelang de duur van hun tocht.

"Tja, ik betaal natuurlijk liever helemaal niks", zegt Jeroen Verstappen die zojuist zijn oude Fiat Cinquecento heeft afgesloten. "Maar het zou ook fijn zijn als er in het centrum van Amsterdam vrij parkeren zou zijn. Laten we realistisch zijn. Er is hier een mooi parkeerterrein naast het splinternieuwe bezoekerscentrum, en de natuur wordt hier prachtig beheerd. Straks kom ik weer helemaal ontstresst teruggewandeld, voor maar drie euro!"

In Noord-Holland zijn de wandelaars al aan dat parkeerkaartje gewend. Waterleidingbedrijf Noord-Holland (PWN) beheert hier de duinen in naam van de provincie, en mag in ruil daarvoor het gebied als waterfilter gebruiken. Maar om de exploitatie dekkend te maken is ook een bijdrage van de gebruikers nodig. Ze betalen voor het parkeren, in sommige gebieden is zelfs een wandelkaartje van 1,70 euro nodig en ruiters betalen 5 euro voor een galop door de valleien.

(...)

John Mersh is half Amerikaans en komt als hij als steward níet vliegt, bijna dagelijks naar het Koevlak voor een rondje Vogelmeer. "Misschien komt het doordat ik in een ander land ben opgegroeid, maar ik vind dit zo'n flauwekuldiscussie. In Amerika is het heel gewoon als je een permit moet kopen om in een natuurgebied te kunnen komen. En er zijn heel veel Nederlanders die dat braaf doen, maar eenmaal terug gaan ze mokken voor een parkeerkaartje van een paar euro. Laten ze met de fiets komen."

Lees de complete reportage morgen in Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden