Betaalbare uitstapjes met kinderen. Maar wat is betaalbaar? En leuk? Tips en toppers van auteurs Phia Damsma en Hein van Beek.

Vijftig betaalbare gezinsuitjes in Nederland staan er in een nieuwe, gelijknamige gids van uitgeverij het Spectrum. Maar wat is betaalbaar? Daarover raadplegen we een andere gids, ' Op stap met de kids in Nederland en Vlaanderen' (Kosmos-Z & K Uitgevers) en het is meteen duidelijk: uitstapjes onder de euro 15, staat op de omslag. Let wel: dat is de toegangsprijs voor één volwassene.

door Arlette Dwarkasing

Maar al bladerend in de Spectrumgids -van de reisjournalisten Hein van Beek, Nicolette van de Poll en Liebeth van Boven -wordt duidelijk dat ook daar de toegangsprijs per persoon niet boven de vijftien euro uitkomt. De hoogste entreeprijs (euro 14) moet worden neergeteld bij Waterland Neeltje Jans in het Zeeuwse Vrouwenpolder: ,,Ondanks de wat hoge entreeprijs staat dit toch op het programma”, schrijven de auteurs. ,,De wereldberoemde Deltawerken zijn zo oer-Hollands en technisch zo hoogstaand, dat we er met recht trots op kunnen zijn.” In de wintertijd zakt de entreeprijs naar euro 9,50. Maar dan heb je ook helemaal niets aan de uitdagende waterspeelplaats met reuzenglijbaan.

In deze gidsen staan dus geen pretparken of grote dierentuinen. Het uitje moet immers betaalbaar blijven en daarbij komt: iedereen weet de bekende sprookjesbossen met achtbanen en wildwaterboomstammen wel te vinden. Kinderen worden dagelijks verleid met snelle reclamespotjes over de meest bijzondere attracties. En ook de grote dierenparken houden zich niet stil.

Maar hoe reageren de kinderen als we voorstellen om een gezellig betaalbaar uitstapje te gaan maken... naar het museum. Want daar komt het in de gidsen op neer. Het zijn vooral musea (en kastelen), die in beide boekjes worden aangeprezen. Gevolgd door recreatiegebieden (soms samen met een bezoek aan het museum/bezoekerscentrum of aan het bijbehorende kasteel). Ook veelgenoemd: de kleinschaliger speeltuinen en familieparken.

Maar wat is er eigenlijk mis met een museum? Niets, als er voor kinderen maar wel wat te doen is. En daar heeft Phia Damsma-Scheffer, auteur van ' Op stap met de kids' goed op geselecteerd. Ze heeft genoten, schrijft ze, van verfrissend nieuwe initiatieven. Zoals een museumroute met speciale kleuterkarren, een natuurwandeling met navigatiesysteeem en een onderzoekslaboratorium waar kinderen zelf aan de slag kunnen.

Het is alweer de zesde druk sinds 1997. Damsma herinnert zich dat, wanneer ze destijds musea vroeg wat ze kinderen te bieden hadden, ze vaak te horen kreeg: ,,We zijn eigenlijk niet zo gericht op kinderen.” Nu hebben de meeste musea wel speciale brochures voor kinderen, speurtochten, speciale opdrachten of voorstellingen. ,,Het zijn soms net kleine pretparkjes.'.

In haar gids wijdt ze een halve pagina aan een opsomming van overdekte speelparadijzen, omdat ze de neiging kreeg compleet te willen zijn. ,,Maar creatief gezien stellen die niet zo gek veel voor. Het is steeds toch een groot soort ballenb a k .' '

In beide gidsen zijn de uitstapjes naar provincie ingedeeld. In ' Vijftig betaalbare gezinsuitjes' wordt elk uitje besloten met een restauranttip, vaak een pannenkoekenrestaurant. Maar omdat het toch betaalbaar moet blijven vermelden de auteurs onder het kopje ' Voorbereiding' niet alleen wat je nodig hebt: zwemspullen, comfortabele schoenen of een verrekijker, maar bevelen ze ook aan: ' Neem een rugzak met lekkers mee' of ' Zorg voor een goed gevulde picknickmand'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden