'Betaal niet voor huizenwebsites'

null Beeld

Mensen die online zoeken naar een huurwoning zijn vaak veel geld kwijt aan inschrijvingen voor huizenwebsites. Maar die sites leveren lang niet altijd waar voor hun geld.

Eline van Suchtelen

Jelleke Raats (26) zoekt al een jaar via internet een woning. Wat ze ook probeert, het lukt haar niet om een huis te vinden dat vol- doet aan haar eisen: huurprijs maximaal duizend euro, minimaal twee of drie kamers en het liefst in een buurt rondom het centrum van Amsterdam.

Inschrijvingen
Net als veel anderen die online naar een woning zoeken, is ze veel geld kwijt aan inschrijvingen bij huizenwebsites: inmiddels zo'n 150 euro.

Raats staat ingeschreven bij de websites Kamernet, Huisvoormij en Huurwoningbemiddeling. Raats verdient niet genoeg om een huis te kopen, en staat nog niet lang genoeg ingeschreven bij Woningnet, het zoeksysteem voor corporatiewoningen, om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning.

Terwijl het op internet lijkt alsof er best wat aanbod is in Raats' categorie, komen woningzoekenden vaak bedrogen uit. Het aanbod is niet actueel of bestaat zelfs niet.

Betalen voor inzage of reactie
Bij Kamernet kan ze het woningaanbod gratis bekijken, maar als ze wil reageren, moet ze betalen: €24,95 voor twintig reacties. Raats reageert vaak, maar hoort zelden iets terug. "Telkens kost het weer geld. De keren dat ik wel een bericht terug kreeg, was dat bijna altijd de melding dat de woonruimte al verhuurd was."

Een andere valkuil bij zoeken op huizensites is dat mensen soms moeten betalen om woningen te bekijken die op andere websites gratis te zien zijn. Raats doet dat ook, op www.huisvoormij.nl. Die site heeft een overzicht met woningen die er in verschillende regio's te huur zijn. Voor €12,95 kun je zes maanden onbeperkt reageren.

Zoeken
Houselink is een soortgelijke verzamelwebsite, waar je voor tien euro het aanbod een maand kunt bekijken. Volgens oprichter Kees van Nuland is daar niets mis mee. "Je kunt al die websites ook zelf afspeuren, maar dat kost meer tijd. Dit maakt het zoeken makkelijker."

Via XML Feed wordt het huizenaanbod dat op de site staat automatisch iedere nacht van andere websites gekopieerd. Eén werknemer doet het onderhoud van de website en beantwoordt e-mails.

Beloftes worden niet waargemaakt
Een andere huizensite, Huurconcept, pakt het net iets anders aan. Op Marktplaats adverteert de site regelmatig met goedkope woningen in heel Nederland. Wie midden op het Domplein in Utrecht wil wonen voor een spotprijsje is volgens een advertentie van een tijdje terug bij deze bemiddelaar aan het goede adres. Na aanmelding en betaling van €13,90 krijgen woningzoekenden een lijst met huizen via de e-mail toegestuurd.

Maar de praktijk valt tegen. De informatie beperkt zich vaak tot de grootte van de woning en in welke stad deze is. De woningen waarmee de site op Marktplaats adverteert, blijken niet overeen te komen met de huizen die in de mailinglijst staan.

En de beloofde goedkope woning op het Domplein is nergens terug te vinden. Ook de belofte dat woningzoekenden een paar keer per week op de hoogte worden gehouden van het aanbod pakt anders uit: dit blijkt twee keer per maand te zijn.

Misbruik van woningaanbod
"Schandalig", vindt Bob Maas van Vereniging Eigen Huis. "Zulke sites maken misbruik van de woningnood. Informatie over woningaanbod zou gratis online moeten staan."

Maas deed in 2008 onderzoek naar de kwaliteit van huizenwebsites. Daaruit kwam ook naar voren dat het online aanbod soms verouderd is. "De woningen die al verhuurd of verkocht zijn, of soms niet eens bestaan, worden gebuikt als lokkertjes zodat mensen zich inschrijven", legt Maas uit.

"Je moet daarom heel goed opletten welke websites betrouwbaar zijn en welke niet. Als er heel weinig informatie over het huis op staat en je er ook nog voor moet betalen om het te bekijken, zou ik elders zoeken."

Wildgroei woningwebsites moet stoppen
Hans Roseboom van de Woonbond vindt dat er een eind moet komen aan de wildgroei van woningwebsites op internet waar mensen voor moeten betalen.

"Wie wanhopig op zoek is, betaalt een hoop geld terwijl er geen moeite wordt gedaan om een woning voor je te vinden." Roseboom adviseert woningzoekenden geen gebruik te maken van de bemiddelingsbureaus op internet.

Raats heeft het online zoeken naar een huis inmiddels op een laag pitje gezet. Volgende week gaat ze flyers maken met een oproep dat ze een woning zoekt. "We willen die gaan uitdelen in de buurten in Amsterdam waar we graag willen wonen. Als dit niet lukt weet ik het ook niet meer."

Overzicht van huizenwebsites:

www.directwonen.nl: Heeft eigen woningen, maar rekent maand huur aan bemiddelingskosten.

www.rotsvast.nl: Heeft ook een kantoor. Hoge bemiddelingskosten. Gratis aanbod bekijken.

www.directwonen.nl: Heeft ook een kantoor. Aanbod bekijken kost €35. Rekent hoge bemiddelingskosten.

www.funda.nl: Gratis huur- en koopwoningen bekijken.

www.huurconcept.nl: Particulieren kunnen woningen aanbieden. Advertenties op Marktplaats komen niet overeen met woningen in mailinglijst. Lidmaatschap kost 13,90 euro.

www.houselink.nl: Verzamelwebsite. Een maand aanbod bekijken kost tien euro.

www.wooncomputer.nl: Zegt gratis aanbod te hebben, maar voor meer details betaal je 16,95.

www.kamernet.nl: Gratis aanbod. Twintig keer reageren kost €24,95.

www.househunting.nl: Gratis aanbod bekijken, heeft eigen woningen. Rekent wel een maand huur aan bemiddelingskosten.

www.marktplaats.nl: Veel advertenties van bemiddelingsbureaus. Soms van particulieren. Niet altijd actueel en soms niet correct.

www.huisvoormij.nl: Verzamelwebsite. Aanbod bekijken kost €12,95.

www.huurwoningbemiddeling.nl: Verzamelewebsite. Maand woningen bekijken kost €19,95.

www.ikhuursnel.nl: Heeft helemaal geen woningen. Als mensen €14,95 overmaken gebeurt er niets.

In het artikel: 'Betaal niet voor huizenwebsites', in de Weekendgids van afgelopen zaterdag, staat een fout. De huizenwebsite www.pararius.com vraagt geen geld voor het aanmaken van een huurdersprofiel, zoals in het artikel wordt gemeld. Het bekijken van het huurwoningenaanbod op de website is gratis. Alleen mensen die direct de gegevens van nieuwe woningen per mail willen ontvangen betalen (eenmalig) 8,50 euro. Huizenzoekers die niet betalen, ontvangen dezelfde gegevens een dag later.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden