Betaal jongere als volwassene

Jongeren van Young United bieden minister Asscher van sociale zaken een petitie aan. De jongeren willen een 'volwassen' minimumloon. Beeld Inge van Mill
Jongeren van Young United bieden minister Asscher van sociale zaken een petitie aan. De jongeren willen een 'volwassen' minimumloon.Beeld Inge van Mill

Als grote bedrijven jongeren eindelijk eens als volwassenen betalen, levert dat 10.000 fte op. Jongeren gaan dan namelijk meer besteden en dat creëert werkgelegenheid. "Daarmee is de mythe ontrafeld dat hogere jeugdlonen leiden tot meer werkloosheid onder jongeren", zegt Ron Meyer, campagneleider van Young & United, dat strijdt voor afschaffing van het minimumjeugdloon.

De 10.000 fte zijn de uitkomst van een berekening door de FNV, een van de drijvende krachten achter de jongerenbeweging die strijdt tegen het minimumjeugdloon.

Meyer legt de nadruk op de term fte, dat staat voor voltijdbaan. "Dat is vooral van belang voor werkende jongeren. Voor de 19-jarige die klaar is met zijn mbo en aan de bak wil bijvoorbeeld. Die wil geen kruimelbaan van een paar uur, die wil een volle werkweek." Daarom gaat Meyer er met zijn beweging alles aan doen om er voor te zorgen dat die 10.000 fte grotere banen worden, en niet worden versnipperd tot kleine deeltijdfuncties voor studenten.

Meyer is met zijn jongerenbeweging nu negen weken onderweg. Gisteren overhandigde hij een petitie met meer dan 100.000 handtekeningen aan minister Asscher van sociale zaken. Hij verwacht dat Asscher wel openstaat voor de problemen van jongeren doordat zij zo weinig verdienen. Een voorbeeld: een 18-jarige verdient nog niet de helft van het salaris van zijn 24-jarige collega.

Meyer sprak er gisteren over op de radio, toen Horeca Nederland inbelde. "Zij zeiden dat ze het ermee eens waren, dat je niet op grond van leeftijd moet discrimineren, maar moet kijken naar kennis en ervaring. Als Horeca Nederland zoiets op de radio zegt, is dat nieuws. Dat hebben we niet eerder gehoord van een sector."

Ook politieke partijen hebben begrip, al steunen zij niet allemaal de oplossing van Young & United. "Dat zijn grote stappen in een dossier dat al veertig jaar bestaat. Maar we zijn er nog niet. We moeten de grootste jongerenbeweging worden. Alleen dan kunnen we politieke partijen houden aan wat ze nu zeggen."

'Jeugdwerkloosheid hoger dan CBS becijfert'

Wees zuinig op het minimumjeugdloon. Het is goed voor de werkgelegenheid onder jongeren, zo redeneren veel werkgevers die het minimumjeugdloon koesteren.

De officiele statistieken geven hen gelijk. Econoom aan de Universiteit van Amsterdam Wiemer Salverda doet dat niet. De werkloosheid onder jongeren in Nederland is helemaal niet laag, maar komt in de buurt van Portugal, Spanje en Ierland. En de positie van de werkzoekende jongere dreigt slechter worden, waarschuwt Salverda.

Salverda kijkt anders naar de werkloosheid dan het Centraal Bureau voor de Statistiek. Werkt iemand meer dan een uur per week, dan geldt deze persoon voor het CBS niet als werkloze. Salverda trekt die grens op tot 36 uur: een volledige werkweek bij een voltijdbaan. Dan blijkt de werkloosheid in Nederland ineens rond de 37 procent te liggen. Wordt deze berekening van de werkloosheid ook op andere Europese landen toegepast, dan behoort Nederland ineens tot een rijtje landen met Portugal, Spanje en Ierland.

Een klein baantje is prettig voor studenten die in de horeca wat willen bijverdienen. Nergens gebeurt dat zo veel als in Nederland. "Dat heeft voor jongeren die geen onderwijs meer volgen en de arbeidsmarkt op willen gaan vervelende consequenties", zegt Salverda. "Zij zijn aangewezen op dezelfde banen, maar werkgevers kiezen voor werk in de horeca of supermarkt liever voor een hoogopgeleide student."

Dat leidt tot een mechanisme waarin steeds meer voltijdbanen versplinterd raken. Een student in de keuken van een restaurant kent weer een studiegenoot die ook best een paar uur per week de salades wil maken of wil afwassen. Zo raken juist de functies die belangrijk zijn als instapbaan voor niet studerende jongeren steeds verder opgeknipt.

Dat is terug te zien in de cijfers. Tussen 2008 en 2014 daalde het aantal voltijdbanen met 21 procent, zegt Salverda. "In de vorige crisisjaren, tussen 1980 en 1986, was dat 15 procent. Maar na 1984 ging de beweging weer omhoog, terwijl de lijn nu verder daalt."

Salverda heeft de cijfers uitgesplitst naar opleidingsniveau. Dan blijkt dat het aantal laagopgeleide jongeren met een voltijdbaan tussen 2008 en 2014 met 48 procent is afgenomen. Ook middelbaar en hoogopgeleide jongeren hebben minder volledige banen. Een daling van respectievelijk 23 en 17 procent.

En dan dreigt er ook nog eens een nadelig bijeffect van de nieuwe studiefinanciering. Vanaf september is de studiefinanciering omgezet in een lening. "Voor wie onderwijs volgt, wordt het nu nog aantrekkelijker om bij te verdienen. Zo happig zijn studenten niet op lenen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden