Betaal jongere als volwassene

FNV heeft berekend dat meer betalen veel banen oplevert: voltijds, geen kruimelbaantjes

Als grote bedrijven jongeren eindelijk eens als volwassenen betalen, levert dat 10.000 fte op. Jongeren gaan dan namelijk meer besteden en dat creëert werkgelegenheid. "Daarmee is de mythe ontrafeld dat hogere jeugdlonen leiden tot meer werkloosheid onder jongeren", zegt Ron Meyer, campagneleider van Young & United, dat strijdt voor afschaffing van het minimumjeugdloon.

De 10.000 fte zijn de uitkomst van een berekening door de FNV, een van de drijvende krachten achter de jongerenbeweging die strijdt tegen het minimumjeugdloon.

Meyer legt de nadruk op de term fte, dat staat voor voltijdbaan. "Dat is vooral van belang voor werkende jongeren. Voor de 19-jarige die klaar is met zijn mbo en aan de bak wil bijvoorbeeld. Die wil geen kruimelbaan van een paar uur, die wil een volle werkweek." Daarom gaat Meyer er met zijn beweging alles aan doen om er voor te zorgen dat die 10.000 fte grotere banen worden, en niet worden versnipperd tot kleine deeltijdfuncties voor studenten.

Meyer is met zijn jongerenbeweging nu negen weken onderweg. Gisteren overhandigde hij een petitie met meer dan 100.000 handtekeningen aan minister Asscher van sociale zaken. Hij verwacht dat Asscher wel openstaat voor de problemen van jongeren doordat zij zo weinig verdienen. Een voorbeeld: een 18-jarige verdient nog niet de helft van het salaris van zijn 24-jarige collega.

Meyer sprak er gisteren over op de radio, toen Horeca Nederland inbelde. "Zij zeiden dat ze het ermee eens waren, dat je niet op grond van leeftijd moet discrimineren, maar moet kijken naar kennis en ervaring. Als Horeca Nederland zoiets op de radio zegt, is dat nieuws. Dat hebben we niet eerder gehoord van een sector."

Ook politieke partijen hebben begrip, al steunen zij niet allemaal de oplossing van Young & United. "Dat zijn grote stappen in een dossier dat al veertig jaar bestaat. Maar we zijn er nog niet. We moeten de grootste jongerenbeweging worden. Alleen dan kunnen we politieke partijen houden aan wat ze nu zeggen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden