Bestuurders Chickfriend opgepakt in eierenschandaal

Eieren worden op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vernietigd bij een pluimveehouder.Beeld ANP

Twee bestuurders van het bedrijf Chickfriend zijn donderdag opgepakt in het strafrechtelijk onderzoek naar het eierenschandaal. 

Met de twee arrestaties van gisteren spreekt nu ook het strafrecht mee in het schandaal over de met fipronil besmette eieren. Twee bestuurders van ChickFriend zitten vast omdat zij volgens de opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de volksgezondheid in gevaar hebben gebracht. Ook is beslag gelegd op een deel van hun woning.

Het product dat het tweetal uit Barneveld en Nederhemert verkocht als wondermiddel tegen bloedluis was gemengd met het giftige fipronil. Daardoor bleef de bloedluis langer weg. Ruim 150 pluimveehouders kochten het spul, waarna miljoenen leghennen in stallen besmet raakten en eieren legden met sporen van fipronil. Die kwamen terecht in supermarkten in Nederland, België, Duitsland, Engeland en Oostenrijk.

Oostenrijk

De Britse toezichthouder maakte gisteren bekend dat er waarschijnlijk geen 21.000 besmette eieren zijn geïmporteerd, zoals gedacht, maar 700.000. Ook Oostenrijk importeerde besmette eieren, zo bleek gisteren. Twee groothandels hebben honderden kilo’s uit Nederland afkomstige eieren verkocht in het hele land.

De opsporingsdienst van de NVWA viel gisteren binnen op acht adressen. Daaronder waren de woningen van beide ChickFriend-bestuurders, een loods in Ede en de woning van een handelaar. Deze persoon heeft volgens de opsporingsdienst samengewerkt met Patrick R., de Belg met wie de fipronilzaak begon. Hij zou de verboden insecticide hebben gemengd met een natuurlijk antiluizenmiddel en hebben verkocht aan ChickFriend en andere desinfecteerders. In zijn loods in Baarle-Hertog trof de politie vorige maand 6000 liter aan van de verboden stof die afkomstig zou zijn uit Roemenië.

Paardevleesschandaal 

De ChickFriend-bestuurders houden vol dat zij niet wisten dat er fipronil in hun wondermiddel zat. Patrick R. weet ook van niets, zegt hij. Toch kreeg het bestrijdingsmiddel op de facturen de weinig verhullende naam fipro-rein. R. is vorige maand al opgepakt door de Belgische politie. Hij is inmiddels vrij, maar het onderzoek tegen hem loopt nog.

De Belgische politie was gisteren net als de Nederlandse collega’s druk met invallen. Op elf adressen werden spullen in beslag genomen. Het ging vooral om desinfecteerbedrijven. Ook zat er een veearts bij.

Het zal nog een paar maanden duren voordat de twee verdachten van ChickFriend voor de rechter staan. De gedachten zullen dan uitgaan naar het paardevleesschandaal van 2013. Het OM eiste toen vijf jaar cel tegen hoofdverdachte Willy Selten. Uiteindelijk moest hij tweeënhalf jaar de gevangenis in.

Maar bij deze zaak ging het om valsheid in geschrifte waardoor paardevlees werd verkocht als rundvlees. Dat leverde geen gevaar op voor de volksgezondheid, zoals wel het geval is met de fipronileieren. Dat het gehalte fipronil in de eieren zo laag is dat het volgens de NVWA nauwelijks kwaad kan, doet er voor de aanklacht niet toe.

Lees verder in ons dossier 'Gif in eieren'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden