Bestuurder Drenthe door schoonzus weer in opspraak

Corruptie | De provincie Drenthe wil tekst en uitleg van Jacques Tichelaar, mogelijk betrokken bij belangenverstrengeling.

KARIN SITALSING

Jacques Tichelaar, de Drentse commissaris van de koning, moet woensdag in de Drentse Statenvergadering tekst en uitleg geven over een ontwerpopdracht aan een familielid. Volgens de Volkskrant en het Dagblad van het Noorden heeft de PvdA-bestuurder zijn schoonzus voorgetrokken bij een opdracht. Na een eerder akkefietje in 2013 beloofde hij alle schijn van belangenverstrengeling te zullen mijden.

Het gaat om de herinrichting van een monumentaal pand in het centrum van Assen, Huize Tetrode. Het interieur was nodig aan een opfrisbeurt toe, de directeur van Projectenbureau Drenthe vroeg een interieurontwerpster een offerte te maken. Tegen de tijd dat de vrouw een contract tekende, bleek de commissaris van de koning een andere ontwerpster gevraagd te hebben te adviseren. Dit bleek Karin Klinkenberg te zijn, Tichelaars schoonzus.

De eerder ingeschakelde ontwerpster kreeg een vervangende opdracht en 3500 euro compensatie. De schoonzus verdiende 3100 euro met haar opdracht.

Jacques Tichelaar zegt beslist integer gehandeld te hebben. Bedragen onder de 50.000 euro vallen onder mandaat van zijn ambtenaren, zegt hij, dus de beslissing om te switchen was niet de zijne. Bovendien, zegt hij, wisten die ambtenaren niet eens dat er een familierelatie was. Volgens Tichelaar kwam hij er pas achter dat zijn schoonzus de opdracht uitvoerde toen het werk al nagenoeg klaar en niet meer terug te draaien was.

Maar de kranten citeren uit een mail waarin staat: 'Onze commissaris van de koning had intussen aan mijn collega gevraagd wat te gaan doen, en heeft interieuradviseur Karin Klinkenberg gevraagd te adviseren.' Ook hiervan klopt niets, zegt de commissaris: niet hij, maar een ambtenaar zou Klinkenberg hebben gevraagd.

Tichelaar is kwetsbaar, want in 2013 bemoeide hij zich ook al met een familiale kwestie. Zijn zwager, uitbater van een hotel/restaurant, claimde toen dat de gemeente Coevorden afspraken niet nakwam en hem anderhalf miljoen euro verschuldigd was. Onder leiding van de commissaris werden gesprekken gevoerd, zelf was Tichelaar louter de facilitator, zegt hij zelf. Maar volgens meerdere bronnen zou hij Coevorden onder druk hebben gezet om zijn zwager - overigens de partner van Klinkenberg - tegemoet te komen.

Tichelaar erkende toen dat zijn inmenging hem kwetsbaar maakte, en deed Provinciale Staten de belofte dat hij niet meer zou bemiddelen in kwesties waarbij familieleden betrokken zijn.

Afgelopen zaterdag, op de dag dat beide kranten een reconstructie publiceerden van de affaire, kwamen de fractievoorzitters van de Drentse Staten bijeen voor een spoedberaad achter gesloten deuren. Over de inhoud van het beraad houden ze de kaken op elkaar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden