Bestuurder dodelijk auto-ongeluk Anna-Paulowna zegt zich niets te kunnen herinneren

De rechtbank in Alkmaar. Beeld anp
De rechtbank in Alkmaar.Beeld anp

De 20-jarige man die wordt vervolgd voor het auto-ongeluk in Anna Paulowna waarbij drie jongens overleden, zegt dat hij zich er niets van kan herinneren. Zijn advocaat Jeroen Dallinga probeerde dinsdag tevergeefs de rechters in Alkmaar te wraken.

Edwin Kreulen

De jonge Noord-Hollander Siem B. heeft volgens het Openbaar Ministerie in september vorig jaar onder invloed van alcohol en drugs de controle over het stuur van zijn auto verloren. Hij botste met een snelheid van waarschijnlijk ruim zestig kilometer per uur tegen een boom. Daardoor kwamen twee jongens van 16 en een jongen van 15 om het leven en raakte een 17-jarig meisje gewond.

Het ongeluk maakte veel los in het dorp onder de rook van Den Helder. De rechtszaak in Alkmaar werd door tientallen jongeren gevolgd, onder wie de soms zeer geëmotioneerde ouders van de slachtoffers.

De Noord-Hollander woont in afwachting van het vonnis niet meer bij zijn ouders maar op een onbekend adres. Hij heeft een paar maanden vastgezeten en draagt nu een enkelband. Hij is gestopt met zijn opleiding als tuinder. Voor de rechtbank in Alkmaar verklaarde hij in september vorig jaar ging ‘chillen’ in Anna Paulowna. Op verzoek van het 17-jarige meisje dat later ook in de auto zou stappen, bezocht hij een groep jongeren bij het gemeentehuis in het dorp. “We gingen wat drinken, wat blowen en we zouden ergens heengaan. Vanaf dan is het zwart.”

Aanvullend onderzoek

Zijn advocaat Jeroen Dallinga vindt dat het Openbaar Ministerie er te snel van uitgaat dat de 20-jarige de bestuurder was en dat het ongeluk alleen door zijn handelen is veroorzaakt. Hij wil aanvullend DNA-onderzoek naar hoofdharen die zijn aangetroffen op de voorruit van de auto. Daaruit zou volgens Dallinga kunnen blijken dat zijn cliënt niet de bestuurder was. Ook wil Dallinga extra onderzoek naar een verzakking in de weg waar het ongeluk gebeurde, en de mogelijkheid dat een van de inzittenden vlak voor het ongeluk de handrem heeft aangetrokken.

De officier van justitie vindt dat onderzoek niet nodig en wees erop dat vier getuigen los van elkaar hebben verklaard dat B. de bestuurder van de auto was. “En die kenden hem goed, die zijn er heus niet op uit om hem erbij te lappen.” De verzakking in de weg is normaal op dit soort klinkerstraten, aldus de officier. “Die kan misschien bijdragen aan verlies van grip op het stuur als iemand er met hoge snelheid doorheen rijdt. Maar het is ook niet de bedoeling daar zo hard doorheen te rijden.”

Ook de Alkmaarse rechters vonden aanvullend onderzoek niet nodig. Toen ze dat op zitting besloten, wraakte Dallinga de volledige rechtbank. “Die afwijzing is een duidelijke aanwijzing dat mijn cliënt niet onpartijdig wordt beoordeeld”, aldus de advocaat. In allerijl werd een ander rechterstrio opgetrommeld, dat na ampel beraad het wrakingsverzoek afwees.

De zaak gaat woensdag verder met de naar verwachting emotionele momenten waarop de ouders van de overleden jongens gebruik zullen maken van hun spreekrecht. Ook zal bekend worden welke straf het Openbaar Ministerie eist. Voor dood door schuld in het verkeer is de maximumstraf zes jaar, die nog eens zwaarder kan uitpakken als de dader onder invloed is van drank of drugs. De medepassagiers van Siem B. droegen geen autogordels.

Risico tien keer zo hoog

Jonge mannen lopen per kilometer die ze afleggen tien keer zo veel risico op een dodelijk ongeluk dan ouderen, blijkt uit cijfers van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Ze hebben weinig ervaring, zijn gevoeliger voor alcohol en drugs en ook voor sociale druk. Het CBS zag vorig jaar wel een lichtpuntje, toen ook onder jongeren onder de 25 jaar het aantal dodelijke slachtoffers door auto-ongelukken was gedaald. Dat drie passagiers overlijden zoals in Anna Paulowna, is uitzonderlijk blijkt uit schattingen van de SWOV. Vaker overleeft de jonge automobilist zelf het ongeluk niet en een nog groter risico lopen andere verkeersdeelnemers met jonge automobilisten in de buurt.

Lees ook:

Het ongeluk vond plaats op 1 september vorig jaar. De nieuwe regeling waarbij nabestaanden ‘affectieschade’ kunnen claimen als iemand wordt veroordeeld of ernstig gewond raakt, komt voor de getroffen gezinnen te vroeg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden