Bestuur zorgt na aanslag zelf voor bewaking van moskee

AMERSFOORT - Ondanks het dringend verzoek van de Islamitische Raad voor permanente bewaking van moskeeen en andere mosliminstellingen zet de Amersfoortse politie vooralsnog alleen extra surveillances in. Onbekenden hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag vijf molotovcocktails gelegd bij de Mewlanamoskee in Amersfoort.

Drie daarvan kwamen tot ontbranding maar richtten slechts geringe schade aan. Het moskeebestuur heeft besloten het gebouw de komende tijd door eigen mensen te laten bewaken.

Geschokt door de derde aanslag in twee weken op een islamitische instelling doet R. Kasiem van de Islamitische Raad, overkoepelend orgaan van moslimgemeenschappen in Nederland een dringend beroep op meer bescherming van de overheid. "De aanslag past in een reeks van vervelende aanslagen. Het verbaast ons steeds te moeten constateren dat er niet afdoende maatregelen zijn genomen door politie of overheid om deze excessen te voorkomen," aldus Kasiem.

Volgens een politiewoordvoerder zijn er nog geen redenen die stationaire bewaking van de moskee rechtvaardigen. "Het is wel een zaak die we heel hoog opnemen. Toch zijn er eerst nog andere instellingen in de stad die voorrang hebben bij onze mogelijkheden voor aparte bewaking" , aldus de woordvoerder. Naar aanleiding van het gisteravond afgesloten buurtonderzoek, dat nog geen concrete aanwijziging omtrent de daders heeft opgeleverd, zal de politie vandaag verdere stappen bekend maken. "Vanavond zullen we kijken we of er parallelen zijn met de eerdere aanslagen in Den Haag. Dan beslissen we of we verder samen zullen werken met de Haagse politie" , aldus de woordvoerder gisteravond.

Kort na middernacht kreeg de Amersfoortse politie een telefoontje van een omwonende van de moskee aan de Van Galenstraat dat er 'brand, maar nog iets meer aan de hand was.' Toen de politie arriveerde waren de brandjes al bijna gedoofd, de brandweer hoefde niet meer in actie te komen.

Hakenkruis

Op muren van de moskee waren tevens racistische leuzen en de Zuidafrikaanse versie van het door de nazi's gebruikte hakenkruis gespoten. "Ook is er een ruit van een deur ingetikt waardoor een deel van de moskee rookschade heeft opgelopen. De tekst komt ook ons vreemd over. Blijkbaar heeft men 'Holland voor Hollanders' willen spuiten maar zijn de daders door de zenuwen de helft van de tekst vergeten" , aldus de woordvoerder.

Volgens hem is de woning boven de moskee, waar de imam en zijn gezin woont voor brand- en rookschade bewaard gebleven. "Maar er waren wel mensen aanwezig. Dat maakt het allemaal toch serieuzer. Het gezin is erg geschrokken."

Minister Hirsch Ballin van justitie is ontzet door de aanslag. In een reactie zegt hij het wezenlijk te vinden dat gelovige mensen hier in vrijheid hun geloof kunnen belijden en dat moslims in onze gemeenschap hun moskeeen hebben. Om die reden heeft de aanslag hem 'diep gekwetst', zo zei hij zaterdag.

Vanuit de Joodse gemeenschap wordt het verzoek om permanente bewaking ondersteund. Volgens rabbijn R. Evers van het Nederlands Israelitisch Kerkgenootschap vergeleek de uitingen van agressie tegen de moslims met het anti-semitisme. "De gemeenschap moet alert zijn op sterke racistische tendenzen in one maatschappij en daar moet vanuit de overheid met kracht op gereageerd worden. Ook moet de overheid meer doen aan voorlichting over minderheden en laten zien wat het betekent om bedreigd te worden" . Ook rabbijn Herman reageerde onthutst. "Het voelt net alsof er een synagoge is aangevallen."

Het Overlegorgaan van Joden en Christenen in Nederland (OJEC) is 'diep geschokt'. "Dit soort misdaden mag in een tolerante samenleving nimmer voorkomen" , schrijft het OJEC aan de imam van de moskee. Het OJEC ondersteunt het verzoek voor extra beveiliging van moskeeen.

Voorzitter Ates van de Turks Islamitisch Culturele Federatie wil het beveiligingsvraagstuk 'pragmatisch' benaderen. Naast de verhoogde surveillance pleit hij vooral voor de opbouw van intensieve contacten met de buurtbewoners van een moskee zodat er meer sociale controle is. Grote onrust

In een brief aan minister Dales van binnenlandse zaken spreekt de stichting Inspraakorgaan Turken in Nederland haar bezorgheid uit over de recente bomaanslagen. Daardoor is volgens de stichting grote onrust in de Turkse gemeenschap in Nederland ontstaan. Voorzitter Bagci veronderstelt dat racistische motieven aan het geweld ten grondslag liggen. Een facistische groepering is volgens hem verantwoordelijk. Bagci wijst in dit verband op de toenemende gewelddadigheden tegen migranten in andere landen van de Europese Gemeenschap.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden