Bestuur van evangelische scholen geeft het op

Een kindje bij basisschool Het Bossche Broek in Den Bosch (geen evangelische school). Beeld anp
Een kindje bij basisschool Het Bossche Broek in Den Bosch (geen evangelische school).Beeld anp

De zes basisscholen van de Stichting voor Evangelische Scholen (SVES) moeten op zoek naar een nieuw bestuur. Lukt dat niet, dan moeten ze per 1 augustus sluiten. De scholen functioneren zwaar onder de maat.

Robin de Wever

In een donderdag gepubliceerd rapport oordeelt de Onderwijsinspectie vernietigend: de scholen worden geleid door docenten die de schoolleiding erbij doen en het SVES heeft geen 'duidelijk beeld van de feitelijke onderwijskwaliteit'. De stichting heeft daarom besloten om haar activiteiten stop te zetten, meldt staatssecretaris Dekker in een brief aan de Tweede Kamer.

Van meer dan de helft van de docenten is niet duidelijk of ze bevoegd zijn om voor de klas te staan. De financiële administratie is 'weinig overzichtelijk'. De scholen kunnen open blijven als SVES erin slaagt om ze onder te brengen bij een andere stichting, maar het is niet duidelijk of die aanpak kans van slagen heeft. Samen hebben ze ongeveer 250 leerlingen.

Pestende leerlingen, leraren die geen orde hielden
Dat de scholen ondermaats presteren is al langer bekend. Op de Haagse basisschool Tamar heerste een hardnekkig pestprobleem en de Tilburgse Toermalijn stond bekend als 'zwak'. Een paar andere scholen kampten met te weinig leerlingen. Daardoor liepen ze overheidsbekostiging mis.

De Rotterdamse Timon-school sloot begin dit jaar. Volgens de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge was een aantal leerkrachten niet bevoegd en was er veel agressie tussen leerlingen. Leraren konden zo slecht orde houden dat er nauwelijks nog werd lesgegeven.

Dekker waarschuwde eerder al dat hij zou ingrijpen als de koepel geen goed verbeterplan presenteerde. Ook voerde hij 'indringende gesprekken' met het bestuur. Woensdag maakte de stichting bekend dat zo'n verbeterplan niet haalbaar was. In een verklaring meldt SVES dat het 'wil doen wat het beste is voor de leerlingen en de school'.

Basisschool Talitha in Utrecht Beeld Google Street View
Basisschool Talitha in UtrechtBeeld Google Street View

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden