Bestuur PKN wil terug naar de basis

Interview

In de enquête vraagt de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) onder alle twee miljoen kerkleden heel concreet naar ervaringen met predikanten, kerkgang en kerkgebouwen. Arjan Plaisier, landelijk secretaris (scriba), legt uit waarom.

Waarom wilt u deze praktische zaken weten?

"Kerkgang, het gebouw, de predikant, de gemeenteleden - dat is voor heel veel kerkgangers het belangrijkst als ze aan 'de' kerk denken. Ik merk in mijn werk dat veel mensen met liefde over hun plaatselijke kerk spreken. Het is de plaats waar mensen om elkaar geven en waar ze het geloof vinden. Ik snap dat ik als kerkbestuurder vooral een selecte groep kerkgangers spreek, toch bespeur ik plaatselijk veel betrokkenheid en veel energie. Ik ben natuurlijk geen vreemde in Jeruzalem: de kerk wordt kleiner. Maar toch, het beeld dat mensen het niet meer zien zitten en de kerk uit elkaar valt, dat zie ik niet."

De enquête vraagt uitgebreid naar de mate waarin mensen kerkelijke veranderingen wenselijk vinden. Verwacht u een bepaalde uitkomst van het onderzoek?

"Het lijkt me niet goed om zelf al indicaties aan te geven over een uitkomst. In mijn ogen zijn vragen zo open mogelijk gesteld. We willen weten hoe alle kerkleden zelf tegen de veranderingen aankijken."

Hoe bindend is de uitkomst van de ledenraadpleging?

"De uitkomsten zullen het toekomstbeleid mede bepalen. Het is zeer relevant om goed te weten wat kerkgangers vinden. De uitkomsten worden besproken op de synode, toch zullen we de resultaten niet een op een uitvoeren als dat al mogelijk zou zijn. Dat zou betekenen dat we geen eigen visie hebben."

Waaruit bestaat de visie van de landelijk kerk?

"Heel in het kort gaat het om back to the basics, de vraag waarom we kerk zijn. Voor mij draait dat om twee dingen: het duidelijke verhaal van het evangelie en de gemeenschap van broeders en zusters die naar elkaar omziet. Dat is de kern van het geloof. We zullen naar een andere kerkstructuur toegaan. Een manier van kerk-zijn die lichter is wat bestuur betreft, met minder verschillende en complexe bestuurslagen. Aan de ene kant is een goed bestuur belangrijk, want hierdoor zijn lokale kerkelijke gemeenten geen losse elementen, maar is er onderlinge samenhang. Aan de andere kant gaat in al dat besturen soms veel energie en tijd zitten. Je kunt je afvragen of dat nu nog verantwoord is."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden