Bestuur GroenLinks wil voortaan ook niet-partijleden laten meebeslissen

GroenLinks maakt zich zorgen om de toekomst van de democratie. Daarom gaat de partij op cruciale - groene en linkse - punten de mening vragen van mensen van buiten. Dat staat in een nog intern discussiestuk dat vandaag naar de leden zal worden gestuurd. Leden zelf krijgen ook meer inbreng. Ze mogen voortaan ook buiten congressen zeggen wat ze vinden en zelf ledenreferenda uitschrijven.

Dat GroenLinks dat doet, heeft alles te maken met de tijdgeest, schrijft de partijcommissie die de afgelopen maanden intensief discussieerde over partijdemocratie. "Er heerst alom zorg over de toekomst van politieke partijen", staat in het stuk. Men wijst op de makke dat politieke partijen steeds minder worden gezien als de verbindende schakel tussen overheid en samenleving. "Ze gaan in de ogen van de burgers meer en meer onderdeel uitmaken van de overheid zélf."

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat mensen die geen partijlid zijn, ergens wel heel veel verstand van hebben. Maar het hoofddoel is 'de band tussen de politieke partij en de samenleving te versterken', aldus het stuk.

Aanleiding voor de discussie over de partijdemocratie in GroenLinks was de politietrainingsmissie in Kunduz, vier jaar geleden. Aan die missie gaf de Tweede-Kamerfractie cruciale steun, terwijl de achterban mordicus tegen was. Binnen de partij volgde toen een loopgravenoorlog die leidde tot een historisch verlies bij de Kamerverkiezingen. Partijleider Jolande Sap moest aftreden. Het congres, een jaar geleden, gebood het partijbestuur vervolgens belangrijke beslissingen éérst aan de leden voor te leggen.

Intern waren er al experimenten. "We hebben er de afgelopen tijd al goede ervaringen mee opgedaan", zegt partijvoorzitter Rik Grashoff. "Toen er discussie was over missies naar Mali en Syrië hebben we dat uitvoerig met leden besproken. Ik kan me voorstellen dat we dat weer zullen doen rond het binnenlands bestuur en het leenstelsel, twee onderwerpen waarbij de steun van GroenLinks in de Eerste Kamer voor het kabinet cruciaal lijkt."

Ook de PvdA probeert de buitenwacht meer bij de politiek te betrekken. Anders dan bij GroenLinks gaat het die partij vooral om het bepalen van de kopstukken. In het afgelopen jaar werd niet-PvdA-leden bijvoorbeeld gevraagd naar hun mening over de lijsttrekkerskandidaat in een klein aantal gemeenten. Partijvoorzitter Hans Spekman zegt van plan te zijn zo'n open lijsttrekkersreferendum te houden voor de volgende Tweede-Kamerverkiezingen. GroenLinks is dat niet van plan.

De GroenLinks-leden zullen begin 2015 tijdens een ledencongres de veranderingen vastleggen in de statuten van de vereniging.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden