Bestuur Essalam-moskee mag dwarse gelovigen weigeren

rotterdam – Vijf bezoekers van de Rotterdamse Essalam-moskee mogen de komende zes maanden het gebedshuis niet meer betreden. Doen zij dit wel dan krijgen zij een dwangsom van 1000 euro opgelegd. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam gisteren bepaald.

Volgens de rechter mag het moskeebestuur mensen weigeren die zich niet aan de regels houden en de orde verstoren. Het bestuur van de stichting Essalam Moskee beticht de mannen van oproer en opstand in het gebedshuis. Het conflict tussen beide partijen woedt al jaren.

„Mijn cliënten zijn erg teleurgesteld. Zelf ben ik ook verbaasd”, reageert advocaat M. Wiersma namens de verliezende partij. „Deze mannen zijn trouwe bezoekers van deze moskee, sommigen zelfs van het eerste uur. Zij vinden dat ze, met die achtergrond, best iets te zeggen hebben, maar de regeltjes van het stichtingsbestuur zijn blijkbaar belangrijker dan hun vrijheid van meningsuiting. Nu worden ze ook beperkt in de vrijheid van godsdienst. Ze mogen niet meer bidden waar ze willen”, aldus de advocate die zegt dat beroep tegen de uitspraak ’wordt overwogen’.

De interne strubbelingen begonnen toen het moskeebestuur rond 2000 in Doebai een rijke sjeik bereid vond de vier miljoen euro kostende nieuwbouw van de Marokkaanse moskee te betalen. In ruil kreeg de sjeik drie vertegenwoordigers in het bestuur. De vijf kwamen tegen die buitenlandse bemoeienissen in opstand.

Overigens steunen veel moslimorganisaties de opstand. „Wie betaalt, die bepaalt”, zei El Boujoufi, voorzitter van Unie van Marokkaanse Moslim Organisaties in Nederland dinsdag al in Trouw. „Stel dat het idee van liefdadigheid verandert in bemoeizucht. Dat je een imam in de maag gesplitst krijgt die niets weet van de Nederlandse context, waardoor de boodschap, maar ook het onderwijs in je moskee niet meer aansluit op de samenleving. We zijn blij met de klokkenluiders van de moskee in Rotterdam. Dit mag niet.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden