Bestuur en echtgenotes kregen loon voor onduidelijk werk

heerlen – - Het ministerie van onderwijs heeft aangifte gedaan tegen de Stichting Islamitische Scholen (SIS) Heerlen, die twee basisscholen onder haar hoede heeft. Reden is de wel erg creatieve boekhouding van de stichting.

Uit het rapport van de onderwijsinspectie, dat gisteren openbaar werd gemaakt, rijst een beeld op van fraude en gesjoemel. Zo stonden de voorzitter en penningmeester ieder voor 0,8 fte op de loonlijst van de El Wahda- en de El Habib-scholen. Daarvoor zouden zij werkzaamheden hebben verricht als de ’wekelijkse bewaking van de identiteit’ en ’dagelijkse, wekelijkse incidentele ICT- taken’, zoals computeronderhoud.

Maar desgevraagd zeiden personeelsleden van de scholen dat ze de twee alleen kenden in hun functies als bestuurslid. Ook hadden voorzitter en penningmeester naast hun bestuurswerk een fulltime baan buiten het onderwijs. Op de vraag hoe dat alles met elkaar te combineren viel, had het bestuur volgens de inspectie geen aannemelijk antwoord.

Ook de echtgenotes van de twee bestuursleden stonden ieder voor 1,0 fte op de loonlijst – de een als administratief medewerkster, de ander als conciërge. Volgens de directeur van de El Wahda school zouden de beide dames hun salaris deels hebben verdiend met parttime schoonmaakwerk. Van het resterende geld zouden de busjes zijn betaald waarmee zo’n 60 leerlingen dagelijks naar school worden vervoerd.

De inspectie vraagt zich af waarom de twee dames voor het schoonmaakwerk ingeschaald waren als administratief medewerkster en conciërge. Opmerkelijk is overigens dat er naast de echtgenotes bij El Wahda één fulltime schoonmaker en bij El Habib twee fulltime schoonmakers in dienst zijn.

Dan is er nog de vrouw van de directeur van El Wahda, die gedurende twee jaar als voltijds onderwijsassistent op de loonlijst stond. Ook zij blijkt onbekend bij het personeel. Volgens de directeur zou zij hem gedurende vele jaren hebben ondersteund bij het uitoefenen van zijn beroep, onder meer door teksten voor de website uit te typen.

Tot slot maakt het inspectierapport melding van een snoepreisje: in 2007 gingen 22 leerkrachten en bestuursleden naar Turkije, onder meer om ’kennis (te) maken met de onderwijssituatie in Istanbul’. De kosten (10.988 euro) werden uit de onderwijsbegroting betaald.

Na overleg met het ministerie heeft het SIS-bestuur besloten dat zijn positie onhoudbaar was. Er zijn inmiddels nieuwe bestuursleden aangetrokken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden