Bestuur doet eigen kerk in de ban na theatrale 'heiligschennis'

In de Sint Willibrordkerk in Utrecht vinden voorlopig geen eucharistievieringen meer plaats, omdat zij is 'ontwijd' door een 'godslasterlijk' toneelstuk. Het kerkbestuur vergadert later deze week over de vraag of het neogotische gebouw uit 1877 permanent in de ban moet.

In een verklaring stelt de stichting die de rk-vieringen verzorgt dat de voorstelling die sinds donderdag in de kerk wordt opgevoerd, 'De uitvaart' van theatermaker Dries Verhoeven, 'duidelijk een ontwijdend karakter' heeft. Het satirische stuk beklaagt zich over het afnemende maatschappelijke draagvlak voor de kunsten en bewijst kunst de laatste eer: een begrafenis volgens rooms-katholieke traditie. Inclusief een 'voorganger' en misdienaars. De voorstelling maakt deel uit van het Spring-festival, dat op verschillende locaties in de stad plaatsvindt.

Volgens de bestuursstichting, St. Willibrord Apostolaat, vergrijpen de acteurs zich aan een 'quasi-liturgie, gebaseerd op de riten en de teksten van de universele kerk. Ze zal zich daarom 'beraden op de thans noodzakelijke stappen'. 'Op dit moment lijkt duidelijk dat de Willibrordkerk niet meer is te gebruiken voor de eredienst.' De bestuurders hopen hun gemeenschap zo snel mogelijk te informeren over het hervatten van vieringen 'in een ander, werkelijk Godshuis'. Voorzitter en pastoor Harry van der Vegt laat desgevraagd weten dat nog niet duidelijk is of het bestuur het gebouw - een van de meest indrukwekkende kerken van de stad - permanent in de ban wil doen. Wel is het een serieuze optie. Dat het de voorstelling niet kon tegenhouden, komt doordat het St. Willibrord Apostolaat niet de eigenaar van het gebouw is. De verhuurder was volgens Van der Vegt niet op andere gedachten te brengen.

Overigens heeft het oordeel over de ontwijding nog geen officiële status. Het kerkrecht schrijft voor dat alleen de bisschop mag besluiten wanneer een kerk ontheiligd is. In dit geval is dat aartsbisschop Wim Eijk. Het aartsbisdom is wel al betrokken bij de kwestie, want in het kerkbestuur zit ook Eijks rechterhand Hans Zuijdwijk. Het gebeurt zelden dat een bisschop zo'n besluit moet nemen.

Het aartsbisdom was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden