Bestuur CE kan aanbeveling intrekken bij hoger bod

(Novum/Betten) - Het bestuur van Corporate Express heeft de mogelijkheid de aanbeveling voor het bod van Staples in te trekken als er een hoger bod wordt uitgebracht op de onderneming. Dat blijkt uit het donderdag verschenen opinion statement, een document waarin het het overnameakkoord uitgebreid wordt toegelicht.

Een alternatief overnamebod op alle uitstaande aandelen Corporate Express moet meerwaarde bieden ten opzichte van het bod van Staples en minimaal EUR 9,75 per aandeel bedragen, zo is vastgelegd is het overnameakkoord. In het geval Corporate Express met een andere partij dan Staples in zee gaat, moet het de Amerikaanse onderneming een boete betalen van EUR 45 miljoen.

Analisten achten de kans op een alternatief bod echter zeer klein. Lyreco kan het niet betalen, zo stelt analist Herman Huizinga van Keijser Capital. De twee grootste concurrenten uit de Verenigde Staten, Office Depot en Office Max, hebben hun eigen problemen, zo vult Maarten Bakker van Fortis aan. 'Staples is financieel duidelijk de sterkste partij, ook ten opzichte van financiële investeerder omdat ze synergievoordelen kunnen realiseren.'

Met het vierde bod op Corporate Express van EUR 9,25 per aandeel biedt Staples een premie van 126% ten opzichte van de gemiddelde koers van het aandeel in de maand voor 5 februari toen de eerste overnamegeruchten opdoken. Ten opzichte van de gemiddelde koers over een jaar bezien, worden beleggers beloont met een premie van slechts 8%.

Het uiteindelijke bod van Staples heeft Corporate Express afgezet tegen waarderingen op zelfstandige basis zoals berekend door analisten, zo schrijft de onderneming in het document. Vijf geraadpleegde analisten rekenden in februari op een eindbod van tussen de EUR 8 en EUR 10.

Ook heeft de Nederlandse handelaar in kantoorbenodigdheden onderzoek gedaan naar de waarde van de onderneming als het in delen zou worden verkocht. Hier kwam men tot een prijs in lijn met het bod van Staples. Wel merkt Corporate Express op dat timing, uitvoering en transactierisico's boven een acceptabel niveau lagen.

In het opinion statement staat verder dat Corporate Express behalve een break-up fee van EUR 30 miljoen aan Lyreco, ook een boete moet betalen van EUR 12 miljoen aan de banken die zich garant stelden voor de financiering voor de overname van het Franse bedrijf. Corporate Express kondigde op 21 mei aan het Franse bedrijf, dat in private handen is, over te willen nemen voor circa EUR 1,7 miljard.

Tot slot blijkt dat beestuursvoorzitter Peter Ventress van Corporate Express beloond zal worden voor zijn extra werkzaamheden met een bedrag van EUR 600.000. De financieel bestuurder strijkt een bonus op van EUR 250.000.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden