'Bestuur beter weerbaar maken tegen agressie'

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken komt aan op het Binnenhof Beeld anp
Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken komt aan op het BinnenhofBeeld anp

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken gaat er 'een tandje bovenop doen' om ervoor te zorgen dat bestuurders zich niet door bedreigingen en agressie laten beïnvloeden. Dat zei hij woensdag tijdens een overleg met de Tweede Kamer.

Een onderzoek toonde eerder aan dat raadsleden, wethouders, burgemeesters en andere bestuurders zich in sommige gevallen zo geïntimideerd voelen dat ze het moeilijk vinden om een besluit te nemen. Een op de tien gaf aan zich door de bedreigingen en agressie daadwerkelijk te laten beïnvloeden. Die uitkomst is volgens Plasterk 'het meest verontrustende deel van het onderzoek'.

De minister gaat dan ook kijken hoe dit soort problemen in de toekomst kunnen worden aangepakt. Hij denkt onder meer aan het beter trainen van politici. Plasterk zal nieuwe burgemeesters bij hun kennismakingsgesprek al op het hart drukken dat het van belang is om vooraf na te denken over hoe je moet reageren op agressie. Ook gaat hij met de Vereniging Nederlandse Gemeenten overleggen.

Plasterk kreeg tijdens het overleg flink wat kritiek van de oppositie te verduren over zijn uitspraken dat ouders hun kinderen beter moeten opvoeden. Volgens hem is dat de eerste stap in het tegengaan van agressie en geweld, of het nu in de sport is of in het openbaar bestuur. Partijen als de SP, CDA en D66 wilden dat de minister ook op papier zou zetten wat hij daar precies aan zou willen doen.

Plasterk vond dat niet nodig. Hij wil niet elke keer dat hij een kwestie in de media bespreekt, ook een visie of een notitie naar de Tweede Kamer sturen. 'Het gaat om bewustwording van ouders', stelde de minister. CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg sprak van loze woorden van de minister. Ronald van Raak van de SP stelde dat Plasterk zijn verantwoordelijkheid niet neemt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden