Bestuur atletiekbond Zuid-Afrika geschorst

De zaak Semenya houdt de gemoederen in Zuid-Afrika nog altijd bezig. De voorzitter van de atletiekbond staat inmiddels op non-actief.

Het olympisch comité van Zuid-Afrika heeft het voltallige bestuur en een aantal leden van de Zuid-Afrikaanse atletiekbond geschorst. Zij zouden een laakbare rol hebben gespeeld in de zaak rond de atlete Caster Semenya. De 18-jarige Zuid-Afrikaanse veroverde in augustus in Berlijn met grote overmacht de wereldtitel op de 800 meter.

Door haar mannelijke voorkomen werd de uitzonderlijke prestatie van Semenya in twijfel getrokken, waarna door de internationale atletiekfederatie IAAF een uitgebreide geslachtstest werd uitgevoerd. De resultaten hiervan worden eind deze maand bekend gemaakt. Op 20 en 21 november buigt de IAAF zich in Monaco over de kwestie.

Gisteren bood de Zuid-Afrikaanse atletiekbond haar excuses aan bij Semenya, haar familie, de president van het land en alle Zuid-Afrikanen. De bond betuigde spijt voor haar rol in de zaak en de gevolgen ervan. „Het is tijd dat er een punt wordt gezet achter deze heel onaangename periode voor Caster”, liet de atletiekbond in een verklaring weten.

Een paar uur na de openlijke knieval van de bond greep het Zuid-Afrikaanse olympisch comité in. De positie van Leonard Chuene, de voorzitter van de nationale atletiekbond, stond al enige tijd ter discussie. Het ministerie van sport had al aangedrongen op het vertrek van Chuene.

Na de prestatie van Semenya in Berlijn ontkende Chuene bij hoog en laag dat hij op de hoogte zou zijn van een geslachtstest bij de atlete. Later erkende hij dat hij had gelogen, omdat hij de privacy van Semenya wilde beschermen. Al vóór de WK-finale in de Duitse hoofdstad had de atletiekbond van Zuid-Afrika Semenya onderworpen aan een geslachtstest. De atlete was verteld dat het ging om een reguliere dopingtest.

De kwestie Semenya kreeg wereldwijd grote aandacht. Zuid-Afrika diende een klacht in bij de Verenigde Naties. De Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC noemde de test van de jonge atlete seksistisch en racistisch. Het olympisch comité van Zuid-Afrika overweegt ook stappen te ondernemen tegen officials van de IAAF.

De uitkomst van de seksetekst zal geen gevolgen hebben voor haar prestatie tijdens de wereldkampioenschappen in Berlijn. Semenya behoudt haar gouden medaille, ook al valt de test positief uit. „Dit is geen dopingzaak, maar een medische kwestie”, liet een woordvoerder van IAAF al eerder weten. „Mocht de uitkomst van de test zijn dat Semenya uitzonderlijke hoeveelheden van het mannelijk hormoon testosteron produceert, dan kan ze daarvoor niet met terugwerkende kracht gestraft worden.”

De IAAF heeft vanaf 2005 zeven keer een seksetest laten uitvoeren. Vier keer leidde dat tot het advies de carrière te beëindigen. Namen zijn niet bekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden