Besturen is meer dan slim zijn

Zijn studenten slim genoeg om te besturen? Veel lezers twijfelen daar niet aan, maar vragen zich desondanks af of meebesturen wel een goed idee is.

Goede controleurs

In mijn loopbaan ben ik lid geweest van de universiteitsraad, decaan van een faculteit en ten slotte rector, alles aan de Vrije Universiteit. Het is mijn ervaring dat studenten in een controlerende taak uitstekend functioneren. Zij bereiden vergaderingen goed voor, komen met doordachte kritische vragen en dwingen de bestuurders om hun voorstellen goed te beargumenteren. Zij zijn loyaal aan de organisatie en behartigen het algemene belang beter dan vertegenwoordigers van vakgroepen die moeilijk tegen hun eigen belang kunnen stemmen.

Het toevoegen van een student aan een professioneel bestuur lijkt mij minder geslaagd. Het brengt de student in de onmogelijke positie van een eenling die gemakkelijk omver te praten is of genegeerd kan worden. Een groep studenten die onderling standpunten bespreekt kan veel effectiever opereren en meer overtuigend uitdragen dat een bepaalde beslissing de meest haalbare is.

Egbert Boeker Amsterdam

undefined

Ervaring nodig

Slim genoeg zijn studenten waarschijnlijk wel, maar slim zijn is geen garantie dat iemand ook verstandig is en zich zo gedraagt. Om aan het hoofd van een grote organisatie te staan vergt ervaring en inzicht en die heb je pas na een tijd te hebben deelgenomen aan het gewone leven, dus als je een baan hebt met verantwoordelijkheden. Dus niet net na de middelbare school of een of twee jaar studie.

Laura Vink-van Noorloos Spijk

undefined

Studentenbestuur

De vraag is niet of studenten competent genoeg zijn om een universiteit (mee) te besturen. Het gaat er om of studenten überhaupt deel uit zouden moeten maken van het bestuur. Ik vind van niet. Wel kunnen zij invloed uitoefenen, zoals dat in bedrijven het geval is op ondernemingsraadniveau. De toekomstige maatschappelijke elite wordt door ons, de belastingbetalers, in staat gesteld om zich op universitair niveau te bekwamen. En daar dienen zij al hun tijd in te steken. Overigens vind ik dat de financiers (de belastingbetalers dus) best rendement van hun investeringen mogen verwachten. Het leven is nou een keer geen speeltuin, waar alles 'leuk' en op vervulling van de eigen behoeften gericht moet zijn.

De studenten hebben 'democratisering' hoog op hun verlanglijst. Dus ook zij zullen zich moeten richten naar de democratisch genomen besluiten van de regering.

Jan Heijmans Utrecht

undefined

Echte zeggenschap

Een student-bestuurder is een goed idee, los van de vraag of studenten slim en ervaren genoeg zijn. Studenten beschikken uiteraard niet over de ervaring van beroepsbestuurders. Maar hun toegevoegde waarde zit ergens anders in, namelijk in hun rol als student. De afgelopen tijd is gebleken dat veel studenten het gevoel hebben dat besturen van universiteiten en hogescholen onvoldoende rekening houden met hun belang. De oplossing: echte zeggenschap, dankzij een student in het college van bestuur. Deze student dient mee te besturen, rekening houdend met alle belangen, maar heeft voornamelijk als taak steeds weer het belang van de student op tafel te leggen.

Pieter ten Broeke Utrecht

undefined

Vereiste

Het doet me deugd dat er zoveel sympathie is voor de eisen van de studenten: minder rendementsdenken, meer inspraak en democratisering. Hoe dit te organiseren is echter nog niet zo makkelijk te zeggen. Studenten in universiteitsbesturen is niet de juiste weg. Ruime bestuurlijke ervaring binnen een grote en complexe organisatie lijkt me een logische vereiste voor een universiteitsbestuurder en dat hebben studenten nu eenmaal niet.

Erik van Aert Amsterdam

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden