NieuwsRusland

Bestsellerauteur Harari vervangt een passage over leugens van Poetin voor de Russische vertaling

Yuval Harari Beeld -
Yuval HarariBeeld -

In de Russische vertaling van het nieuwste boek van bestsellerauteur Yuval Noah Harari ontbreekt een passage over valse verklaringen van het Kremlin over annexatie van de Krim. De vraag dringt zich op of hier sprake is van censuur.

Het derde boek van de Israëlische historicus en filosoof Harari, het zelfhulpboek ‘21 lessen voor de 21ste eeuw’, verhaalt over het leven in een snel veranderende wereld. Een van de hoofdstukken gaat specifiek over het post-truth-tijdperk. Dat begint met een passage over een valse verklaringen van Vladimir Poetin na de Russische annexatie van de Krim in 2014.

Destijds ontkende de president dat Russische troepen het Oekraïense schiereiland waren binnengevallen, terwijl dat later wel het geval bleek te zijn. Harari gebruikt de officiële uitlatingen van het Kremlin als voorbeeld van nepnieuws.

De tekst over dit duidelijke geval van fake news is geschrapt uit de Russische vertaling van ‘21 lessen’. De valse verklaringen van de Russische president Poetin zijn vervangen door ‘alternatieve feiten’ van zijn Amerikaanse evenknie. Na Trumps inauguratie als president in januari 2017 beweerden hij en zijn toenmalige woordvoerder Sean Spicer dat de installatieceremonie de drukst bezochte ooit was. Foto’s maakten echter duidelijk dat dit niet waar was.

In de originele Engelse tekst van het boek ontbreekt de passage over Trumps inwijding in zijn geheel. Tegenover Russische media verklaarde Harari dat hij zelf toestemming heeft gegeven aan de Russische uitgever om de passage over de Krim te schrappen. De auteur zei ernaar te streven dat zijn boek een zo breed mogelijk publiek bereikt. Dat lijkt aardig te lukken: van de Russische editie zijn al meer dan 10.000 exemplaren gedrukt.

Lees ook:

Algoritmes maken de mens niet overbodig, Harari is te pessimistisch

Grote denkers openen ons de ogen, maar wat zien zij zelf over het hoofd? Vandaag: Hans Achterhuis over de blinde vlekken van Yuval Noah Harari.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden