Bestrijdingsmiddel glyfosaat 'wel vervuilend, niet kankerverwekkend’

Beeld Hollandse Hoogte

Het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat is niet kankerverwekkend. Volgens het Europese Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) kan het wel ernstig oogletsel veroorzaken en is het giftig voor al het leven in het water.

Het gebruik in parken, speelplaatsen en tuinen moet worden geminimaliseerd, net als het sproeien op akkers vlak voordat wordt geoogst. Een verbod stuit op verzet van de agrarische sector, die stelt dat de voedselvoorziening in gevaar komt zonder glyfosaat.

De Wereldgezondheidsorganisatie oordeelde eerder dat glyfosaat waarschijnlijk wél kankerverwekkend is. De Europese voedselveiligheidwaakhond EFSA zei juist van niet en krijgt nu bijval van ECHA.

De kans dat de omstreden basisstof, onder meer verwerkt in de veelgebruikte verdelger Roundup, op de markt blijft in de EU lijkt door dit oordeel te zijn toegenomen. De Europese Commissie zei in juni het middel voorlopig toe te staan tot ECHA een wetenschappelijk oordeel had geveld. Een besluit over verlenging van de vergunning wordt later dit jaar verwacht.

Burgerinitiatief

Volgens Greenpeace veegt ECHA al het wetenschappelijke bewijs dat glyfosaat kanker kan veroorzaken onder het tapijt, met een beroep op studies die producenten hebben besteld. “Als de EU geen besluiten wil nemen op basis van wetenschap, zullen mensen en het milieu de proefkonijnen van de chemische industrie blijven.”

Greenpeace wil het middel van de markt hebben en werkt aan een Europees burgerinitiatief om het verboden te krijgen. De helft van de benodigde miljoen handtekeningen is binnen.

Voedselwaakhond foodwatch wil dat de Wereldgezondheidsorganisatie snel reageert op het oordeel van ECHA. “Als de WHO bij het standpunt blijft dat glyfosaat mogelijk kankerverwekkend is, moet de EU glyfosaat gelijk van de markt halen. Europese wetgeving bepaalt immers dat alleen onbetwist veilige stoffen mogen worden toegelaten”, aldus de organisatie.

Met een kast vol rapporten, gevuld met tegenstrijdige adviezen, lukt het de Europese landen maar niet een akkoord te bereiken over het bestrijdingsmiddel. In maart vorig jaar stelde de Europese Commissie voor het gebruik van glyfosaat ook de komende vijftien jaar toe te staan. Bas Eickhout, Europarlementariër namens GroenLinks, noemde dit ‘een belediging voor de wetenschap’.

Dat voorstel kan pas worden aangenomen als een gekwalificeerde meerderheid het steunt. Dat betekent dat niet alleen minimaal zestien lidstaten akkoord moeten gaan, deze landen dienen ook ten minste 65 procent van de totale bevolking van de Europese Unie te vertegenwoordigen. Deze opzet maakt grote, dichtbevolkte landen machtig. Het plan van de Europese Commissie haalde het niet. Ook Nederland zag er niets in. Met dit nieuwe onderzoek volgt ook weer een nieuw debat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden