Bestorming hoofdstad Uruzgan roept vragen op over Nederlandse missie

Een soldaat van het Afghaanse leger in Tarin Kowt.Beeld afp

De Taliban hebben vandaag de Afghaanse provinciestad Tarin Kowt bestormd en een groot deel van de stad urenlang in handen gehad. Tarin Kowt is de hoofdstad van de provincie Uruzgan, waar van 2006 tot 2010 Nederlandse militairen gelegerd waren om de Taliban te bestrijden.

Afghaanse regeringstroepen slaagden er vanmiddag met hulp van luchtaanvallen en in allerijl aangevoerde commando's in om de Taliban terug te slaan. Volgens de autoriteiten hadden de troepen tegen het einde van de dag alle strategische plekken weer in handen. "Het was heel erg vanmorgen, maar nu is de veiligheidssituatie beter", vertelde een inwoner aan persbureau Reuters. "De gevechten kwamen tot ongeveer een kilometer van de grote bazaar. Regereringsfunctionarissen vluchtten naar de luchthaven en probeerden weg te komen."

Nut van de Nederlandse missie
De urenlange bezetting van Tarin Kowt roept vragen op over het nut van de Nederlandse missie in Uruzgan, waarbij 21 Nederlandse militairen omkwamen. De Nederlanders waren vier jaar lang gelegerd bij de luchthaven van Tarin Kowt en bij de zestig kilometer verderop gelegen plaats Deh Rawood. Ze probeerden met hulpprojecten de steun van tribale leiders en de bevolking te krijgen. Maar ze raakten steeds vaker in gevecht met de Taliban.

Toen de Nederlanders zich in 2010 terugtrokken uit Uruzgan, droegen ze het stokje over aan Australische troepen. Maar die zijn sinds drie jaar eveneens vertrokken en er zijn ook al enige tijd geen Amerikaanse militairen meer gelegerd in Uruzgan. Zonder die Westerse aanwezigheid hebben de regeringstroepen moeite om stand te houden. De Taliban beheersen inmiddels een groot deel van de voorheen 'Nederlandse' provincie. En de regeringstroepen weten vaak alleen overeind te blijven met snel ingeroepen Afghaanse of Amerikaanse luchtsteun.

Opbouw
De afgelopen jaren hebben de Verenigde Staten en hun bondgenoten flink geïnvesteerd in de opbouw van leger en politie in Afghanistan. Ook Nederland hielp daarbij met onder meer een politietrainigsmissie in Kunduz. Maar de Afghaanse veiligheidstroepen zijn nog steeds nauwelijks opgewassen tegen hun taak en kampen met wijdverbreide corruptie in de eigen gelederen.

Ook vandaag bleek dat weer. Een politiecommandant in Tarin Kowt vertelde aan journalisten dat de Taliban checkpoints van de politie hadden ingenomen zonder een schot te lossen, omdat de politieagenten waren vertrokken. De politiemensen hadden het volgens hem op een akkoordje gegooid met de Taliban. In veel andere delen van Afghanistan neemt de onveiligheid toe. De Taliban hebben een steeds groter deel van het platteland in handen en Tarin Kowt is de derde provinciehoofdstad die wordt bedreigd.

Aanvallen in Kaboel
Zo is ook de situatie rond Lashkar Gah, de hoofdstad van de zuidelijke provincie Helmand, is al enige tijd precair. En vorig jaar bezetten de moslimstrijders een week lang de noordelijke provinciestad Kunduz, waar Nederland politiemensen opleidde. Dat was voor het eerst sinds het begin van de Westerse interventie in Afghanistan in 2001 dat de Taliban weer een stad in handen hadden.

Ook in de Afghaanse hoofdstad Kaboel voeren de Taliban steeds gewaagdere aanvallen uit. Zo bestormden ze vorige maand de prestigieuze Amerikaanse Universiteit. Daarbij vielen tenminste dertien doden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden