Bestond die psychose eigenlijk wel

Van onze mediaredactie AMSTERDAM - Bestond ze écht, de 'psychose' rond Sport 7, die volgens president-commissaris Timmer een zakelijke beoordeling onmogelijk heeft gemaakt?

Mede daardoor heeft de zender volgens de ex-Philipstopman nooit een eerlijke kans gekregen. Timmer sprak dezer dagen van bedenkelijke praktijken en wees meermalen met een beschuldigende vinger naar de media. Er zou zeer negatief zijn gereageerd in kranten en andere media op de komst van de sportzender.

Maar hoe waren de reacties eigenlijk na dat weekeinde van 12/13 februari toen KNVB-voorzitter Jos Staatsen aankondigde dat ze 'iets nieuws' gingen doen? Opkomst en ondergang van de sportzender bepaalden in elk geval begin februari en begin december in even grote mate het nieuwsaanbod van de kranten.

'Sportzender hangt af van de kabel' kopte De Telegraaf die maandagmorgen. Maar ook: 'Leegloop dreigt bij Studio Sport'. Een dag later was er de eerste tegenvaller: 'Kabel wijst twee gulden heffing voetbal af'.

Het Algemeen Dagblad bracht een foto van een geëmotioneerde Kees Jansma van Studio Sport en opende met: 'Spoedberaad over KNVB'. Veel kolommen werden gewijd aan de uitleg over het nieuwe sportkanaal. Columnist Hugo Borst veegde de vloer aan met NOS-voorzitter André van der Louw. “André ontwaakt uit een decenium slaap. Tarzan trommelt zich op de borst.”

De Volkskrant schreef na het bekend worden van de plannen dat “het sportkanaal KNVB veel emoties opwekt. De KNVB wil tv-kijkers 24 gulden laten betalen voor sport. Dat is per jaar. Voetbal is definitief een product geworden”, constateerde het commentaar koeltjes. Dat eindigde met: “Kwantitatief gaat de kijker er vast op vooruit maar of dat kwalitatief het geval zal zijn, valt te betwijfelen.”

Trouw maakte die maandagmorgen melding van een 'Donderslag bij heldere hemel'. En drukte bij uitzondering de rubriek 'On/off' op de voorpagina af. 'Spelletjes op kosten van de burger' heette de rubriek waarin gesproken werd van “een grotesk demasqué van tamelijk platte lieden die slechts welomschreven eigenbelang kennen en met andere belangen hun gat afvegen.” En alweer een foto van een geschokte Kees Jansma. 'Sportkanaal van de KNVB is op drijfzand gebouwd', wist sportredacteur Matty Verkamman toen al.

Ook het NRC/Handelsblad was niet enthousiast, maar ook niet afwijzend. Koppen boven de artikelen: 'Sportkanaal mogelijk in strijd met de huidige mediawet' - 'Consortium staat garant voor macht, geld en ambities. Ajax: besluit ging op zijn KNVB's, snel snel snel'. De kop boven het commentaar van maandagmorgen 12 februari luidde 'De voetbaljunta'.

Het Parool meldde in het eerste bericht over de zender: Sport voor tv-kijker 'erg duur'. In het commentaar werd gesproken van 'een gebrek aan inzicht bij de KNVB voor de maatschappelijke consequenties'. Maar Het Parool sprak ook van 'geblunder van de NOS' en hekelde het 'geweeklaag van André van der Louw. De NOS had wel zitten slapen.

Het geheel overziend, kan niet worden gesproken van een ontvangst met open armen door de geschreven pers. Het was echter de KNVB die ervan langs kreeg en niet de mensen achter de sportzender. Maar wie de teloorgang van Sport 7 ziet, moet zich op grond van de eerste reacties ook in verbijstering afvragen hoe het mogelijk is dat de NOS nog bestáát.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden