Bestelt u mij maar, zei de Veluwse hulp

434"Ooit werkte ik in de vakantie op een bollenbedrijfje. Een kweker gaf me toen een tip om bepaald werk anders uit te voeren. Hij deed dat met de woorden: "Ik heb je natuurlijk niks te bestellen, maar...".

Ettelijke lezers blijken bestellen, hier vorige week besproken, te kennen in betekenissen die niet naadloos aansluiten bij wat hedendaagse woordenboeken vermelden. Het citaat hierboven bijvoorbeeld illustreert dat je iemand kunt bestellen wanneer je hem commandeert of een opdracht geeft. Dat ervoer ook een Veluwse lezeres, bij wie een hulp in de huishouding zich meldde met de woorden 'bestelt u mij maar' (zegt u maar wat ik moet doen). En in dezelfde omgeving wordt blijkbaar van al te bazige types gezegd dat ze 'steeds maar lopen te bestellen'.

Besteld blijkt ook voort te leven als synoniem van opgescheept in uitdrukkingen als 'daar ben je dan maar mooi mee besteld', gebruikt wanneer iemand door tegenspoed is getroffen.

Ten slotte: bekend uit de Statenvertaling en aanverwante theologische literatuur is de formulering dat God iets bestelt ('regelt', 'als goed inricht'). Je zou vermoeden dat dit gebruik alleen in streng orthodoxe kring nog bekend is. Een tegenbewijs uit onverwachte hoek leverde een lezeres die een lied van Barend Servet uit de Fred Haché Show citeerde:

"Och zal de mensheid ooit eens leren / te leven zonder bruut geweld? / Zullen wij dan ooit waarderen / wat onze Schepper heeft besteld?"

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden