Bestelbusje is nog vaak zware luchtvervuiler

De circa 900.000 bestelbusjes en bestelauto's die in Nederland rondrijden, trekken een forse wissel op de luchtkwaliteit. Ze zorgen voor relatief veel fijnstof en stikstof, wat slecht is voor het milieu en de volksgezondheid.


Dat blijkt uit CBS-informatie, gepresenteerd door Natuur & Milieu. N&M ziet als oorzaak dat bestelbusjes vrijwel allemaal op diesel rijden. Door belastingmaatregelen zijn ze relatief goedkoop. Ruim de helft van de busjes is van voor 2011 en heeft dus geen roetfilter. Hierdoor is hun bijdrage aan luchtvervuiling buitenproportioneel hoog, stelt Natuur & Milieu.


De uitstoot van fijnstof door bestelauto's - waartoe ook bestelpersonenauto's worden gerekend als de VW Caddy - nam sinds 1990 weliswaar met 75 procent af, maar bij andere vervoersmiddelen (personenauto's, vrachtwagens, bussen) ging dat sneller. Het aandeel van bestelauto's in de totale fijnstof-uitstoot steeg daardoor van 24 (1990) naar 40 procent (2015). De kooldioxide-uitstoot door bestelauto's steeg in die jaren fors, met circa 80 procent, maar de stikstofuitstoot daalde, met 13 procent. Toch is dat relatief weinig want de stikstofemissie van het totale wegverkeer daalde sinds 1990 met 70 procent. Fijnstof en stikstof zijn slecht voor het milieu en de volksgezondheid. Het RIVM berekende dat jaarlijks enige duizenden mensen enkele dagen tot maanden korter leven door kortdurende blootstelling aan hoge concentraties fijnstof. Het gaat vooral om ouderen en mensen met hart-, vaat- of longaandoeningen.


Natuur & Milieu wil dat het nieuwe kabinet bestelbusjes daarom zwaarder belast en zero-emissie bestelauto's fiscaal vrijstelt. Deze maatregelen hebben de meeste gezondheids- en klimaatimpact voor de laagste overheidskosten, berekende bureau CE Delft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden