Opinie

Besteed een uur extra aan de samenleving

null Beeld ANP
Beeld ANP

Stelt u zich eens even voor: het is eind 2013. U kijkt terug op een jaar waarin u elke week één uur van uw tijd extra heeft besteed aan de samenleving. Wat denkt u, heeft het u moeite gekost om dit te realiseren? Wat hebt u ervoor moeten laten om circa een procent van uw wakkere tijd te besteden aan de zorg voor een ander, de natuur of een specifiek project?

Ik kan dat niet voor u invullen en misschien denkt u nu: één uur per week, ik zou niet weten waar ik die tijd vandaan zou moeten halen? Wellicht, maar is dat echt waar, of is er misschien een uur afgegaan van uw lummeltijd? Tijd die u wel besteed heeft, maar waarvan u achteraf niet goed meer weet waaraan die tijd is opgegaan. Internetten, sms'en, spelletjes op de computer of iPad, ongericht tv kijken, bladeren in tijdschriften en noem zo maar op.

Op het lijf geschreven
Ik neem u graag nog even verder mee in dit gedachtenexperiment. Stel dat het u gelukt is om één uur per week extra aan de samenleving te besteden. Waaraan hebt u die tijd dan bij voorkeur besteed? Is er een onderwerp dat u raakt? Bestaat er een activiteit die u moeiteloos zou kunnen doen omdat juist u over een specifieke interesse of specifiek talent daarvoor beschikt? Ik geloof zelf dat iedere burger activiteiten zou kunnen doen die hem of haar op het lijf geschreven zijn.

En denk ten slotte nog eens aan de opbrengst voor uzelf. U kunt zich vast voorstellen dat de samenleving er beter van wordt. Het gehandicapte kind vond het vast fantastisch dat u een half uur per week met haar ging zwemmen. De buurvrouw van 84 vond het heerlijk als u haar tuin af en toe bijwerkte. De nieuwe Nederlander voelt zich erg geholpen met uw taallessen of de natuur is schoner geworden door uw gerichte opruimacties. Zelf heb ik in 2012 mijn extra uur per week besteed aan het opruimen van zwerfafval. Mijn persoonlijke doelstelling om wekelijks meer afval uit de openbare ruimte in te zamelen dan ikzelf met zijn kinderen weggooide, bleek gemakkelijk te halen.

Maar, wat leverde het u op? Kunt u zich voorstellen dat dit éne uur extra u een rijker mens maakt? Dat u eind 2013 met meer voldoening in het leven staat dan nu? Dat u tevredener bent over uzelf en dat uw leven zinvoller voelt, omdat u meer deelneemt aan het bezielende verband dat samenleving heet? Ik hoop het van harte.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Maatschappelijke veranderingen voltrekken zich niet van de ene op de andere dag. Daar gaan jaren overheen. In 1997 deed ik in Trouw de oproep om bedrijven maatschappelijke projecten te laten sponsoren. Dat was in die tijd nog een behoorlijk nieuw geluid. Inmiddels is het maatschappelijk verantwoord ondernemen steeds meer ingebed in de samenleving. Veel bedrijven zijn actief met social responsability, bijvoorbeeld door jaarlijks een maatschappelijk project te ondersteunen.

Ontzettend goed en nodig allemaal. Maar het is noodzakelijk om nu met elkaar een volgende stap zetten. We staan nu voor de uitdaging om de burgerbetrokkenheid op elkaar te vergroten, zodat het normaal wordt ook voor de samenleving actief te zijn. Natuurlijk, er zijn talloze Nederlanders die al veel doen, maar gewoon? Nee, gewoon is het nog lang niet. Onder tieners en jongeren is het al helemaal niet vanzelfsprekend om er te zijn voor elkaar.

Laten we het gesprek over burgerbetrokkenheid daarom actief voeren. Dan hebben we in 2025 een samenleving waarin naast ons werk en inspanningen voor onze familieleden, ook een beperkte tijdbesteding voor de samenleving vanzelfsprekend is.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden