Besteed de discipline uit

Hoe lastig is het niet om jezelf te disciplineren. Om te oefenen, te oefenen, te oefenen, net zolang tot je een onvolkomenheid hebt overwonnen. In haar boek 'Discipline' schrijft Denker des Vaderlands Marli Huijer dat we onszelf niet altijd zo hard hoeven aan te pakken, maar dat we discipline ook kunnen uitbesteden.

"Het uitbesteden van discipline gaat uit van een ander mensbeeld", zegt Huijer. "We zijn onderdeel van een omgeving, die ons handelen in sterke mate bepaalt."

Huijer ziet de mens niet als een gebrekkig wezen dat door eindeloos te oefenen vervulling kan bereiken. "Naar mijn idee", zegt ze, "heeft een omgeving soms zoveel invloed op ons dat ieder gevoelig mens wel door de knieën moet gaan. Door die menselijke zwakte te erkennen, en te erkennen dat de omgeving ons voortdurend beïnvloedt, maken we het onszelf iets makkelijker."

Die vorm van discipline is niet nieuw. "Over Odysseus wordt verteld dat hij de discipline die nodig was om het goddelijke gezang van de Sirenen te weerstaan uitbesteedde aan de bemanning van zijn schip. De Sirenen lokten met hun zang zeelieden naar hun eiland, waar ze vervolgens op de klippen te pletter sloegen. Toen Odysseus en zijn mannen het eiland der Sirenen naderden, stopte hij hun oren dicht met bijenwas en liet hij zich door hen vastbinden aan de mast. Eenmaal vastgebonden kon hij smeken wat hij wilde, zijn mannen maakten hem pas los nadat ze het eiland, dat bezaaid lag met skeletten, ver achter zich hadden gelaten."

Als zelfs Odysseus niet sterk genoeg is om zichzelf te disciplineren, moeten we dit dan wel verwachten van hedendaagse studenten die tal van mogelijkheden hebben om zich heerlijk te laten afleiden?

Het idee achter 'StudyShare' van Frank Verbeek, bibliothecaris van de Openbare Bibliotheek Amsterdam, is volgens Huijer een slimme, hedendaagse variant op de list van Odysseus.

Vorige week startte de OBA met de pilot van het nieuwe systeem. De OBA verbreedt zich, is niet langer alleen een bibliotheek, en richt zich tegenwoordig op een educatieve en culturele ontwikkeling van Amsterdammers. De pilot StudyShare is een voorbeeld van de educatieve rol die de OBA in de stad speelt.

Huijer: "De studenten die ik over dit initiatief vertelde, zeiden allemaal: "Dit is precies wat we nodig hebben! Als de pilot slaagt en de OBA het systeem invoert, verwacht ik dat de toeloop groter zal zijn dan de OBA aankan. Dit betekent dat studenten inzien dat het soms goed voor ze is discipline uit te besteden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden