Besteding geld burger onduidelijk

Iedere Prinsjesdag presenteert het kabinet een reeks plannen. Wat komt ervan terecht? Daarover sprak de Tweede Kamer gisteren.

De burger is volgens de Algemene Rekenkamer nog steeds niet goed in staat te beoordelen welke resultaten de overheid nu precies haalt met zijn belastinggeld. De afgelopen jaren is hiermee te weinig vooruitgang geboekt, concludeert de Rekenkamer in het gisteren aan de Tweede Kamer aangeboden verantwoordingsonderzoek.

Gisteren, de derde woensdag in mei, was Verantwoordingsdag in politiek Den Haag. Niet alleen de Rekenkamer bood haar onderzoek aan: de ministeries publiceerden hun jaarverslag en minister Jeroen Dijsselbloem presenteerde het financieel jaarverslag van de rijksoverheid.

Uit de stukken van Dijsselbloem blijken de verwachtingen over de rijksfinanciën overtroffen te zijn. De overheidsschuld als percentage van de economie daalt voor het eerst sinds de crisis van 2008. Eind vorig jaar stond die op 65,1 procent van het bruto binnenlands product (442 miljard euro, per dag komt er 34 miljoen euro bij). Het tekort op de begroting is teruggebracht naar 1,8 procent.

De Rekenkamer constateert ook dat het met de rechtmatigheid van de inkomsten en de uitgaven van de overheid wel goed zit: 99,7 procent van de uitgaven en 99,9 procent van de inkomsten is rechtmatig. Ministeries hebben veel van de problemen die de Rekenkamer vorig jaar constateerde, weten op te lossen.

Bij drie zijn de problemen echter hardnekkig: Justitie, Defensie en Financiën (de Belastingdienst). Drie terreinen waarvoor, zo constateerde D66 gisteren, drie VVD-bewindslieden verantwoordelijk zijn.

De problemen bij die ministeries zijn niet nieuw. Al jaren weet Defensie het voorraadbeheer van munitie en materieel niet op orde te krijgen. De problemen met automatisering bij de Belastingdienst zijn hardnekkig en, zo stelt de Rekenkamer, Justitie kampt al jaren met het financieel beheer en heeft te weinig grip op de bedrijfsvoering.

De Rekenkamer heeft een ernstige waarschuwing in petto voor kabinet en Kamer. De overheid is nog niet vastgelopen, maar dat kan wel gebeuren. De overheid is met alle bezuinigingen en beleidswijzigingen permanent in reorganisatie. Dat wordt de komende jaren, na de verkiezingen van maart 2017 en alle nieuwe plannen die dan worden gemaakt, alleen maar erger. Volgens de Rekenkamer moeten kabinet en Kamer zich buigen over de vraag of de omvang van alle lopende reorganisaties nog verantwoord is en welke consequenties dat dient te hebben.

De Rekenkamer constateert dat bij de uitgaven rond de Betuwelijn de Kamer in feite verkeerd geïnformeerd is. Al in 2008 was bekend dat de uitgaven voor de goederenspoorlijn hoger zouden uitvallen. Tussen 2006 en 2013 ging het om 170 miljoen euro en in 2014 en 2015 nog eens 152 miljoen. In 2011 werd dit aan de Kamer gemeld, echter zonder exacte bedragen te noemen. In 2013 zou de exploitatie sluitend zijn, maar dat dat niet lukt, werd de Kamer ook niet gemeld. De Rekenkamer wil dat er een toekomstplan komt voor de Betuwelijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden